radyobir
radyobir

İhtilaflı adalar sorunu büyüyor

Güney Kore, Japonya'nın ihtilaflı Dokdo takımadalarına yönelik hak iddiasını yenilemesini, Japon diplomatları çağırarak protesto etti.

14 Temmuz 2021 07:07 | Kategori: Asya Pasifik

Güney Kore Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, Seul'deki Japon Büyükelçiliği misyon şef yardımcısı Hirohisa Soma ve Savunma Ataşesi Albay Takaşi Matşmoto'yu arayarak Japonya'nın ihtilaflı takımadalardaki iddialarını yenilemesini protesto etti ve Tokyo'yu 'boş' iddiaları derhal geri çekmeye çağırdı.

Güney Kore'nin tepkisi, Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kişi'nin bugünkü kabine toplantısı sırasında sunduğu savunma raporunda tartışmalı Dokdo takımadaları üzerindeki iddiasını yenilemesinin ardından geldi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Choi Young-sam, hükümetin Japonya'nın tarihsel, coğrafi ve uluslararası hukuka göre ülkenin doğal toprakları olan Dokdo takımadalarına yönelik 'boş' iddialarını şiddetle protesto ettiğini ve Japonya'yı söz konusu iddiaları derhal geri almaya çağırdığını söyledi.

Young-sam, hükümetin, Japonya'nın Dokdo takımadaları üzerindeki herhangi bir provokasyona ciddi ve sert bir şekilde cevap vereceğini vurguladı.

Güney Kore'nin 'Dokdo' Japonların ise 'Takeşima' olarak adlandırdıkları takımadalar, uzun zamandır 2 ülke arasında egemenlik tartışmalarına konu oluyor.

Japonya, Güney Kore'nin kontrolündeki ada grubunda 11 yıldır hak iddia ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI