radyobir
radyobir

İlk Defa Kedi Besleyeceklere Tavsiyeler

Bir hayvan sever için kaçınılmaz şeylerden biri, bir kedi veya köpek sahiplenmektir. Bir hayvanın bakımını, yaşamını ve tüm sorumluluğunu üstlenerek onun sevgisini kazanmak, bir insan için belki de en mutluluk verici deneyimlerden biridir.

04 Ağustos 2021 11:42 | Güncelleme :04 Ağustos 2021 11:44 | Kategori: Türkiye

Ancak, bir canlıya sahip çıkmak, göründüğü kadar kolay değildir ve gerçekten de büyük bir ilgi ve özveri istemektedir. Bu nedenle, evinizi bir kedi veya köpekle paylaşmaya karar verdiyseniz, önce onun hakkında gerçekten bilgi sahip olmak için ayrıntılı bir araştırma yapmanız önemlidir. İlk kez kedi sahiplenecekseniz; kediniz için yapacağınız ilk alışverişten onun için evde hazırlayacağınız alana ve daha fazlasına, aşağıdaki ipuçlarına göz atmanızı öneririz!

Sorumluluk

Bir kedi sahiplenmek, onun tüm sorumluluğunu üzerinize almak anlamına gelir. Ve bir canlının sorumluluğunu taşıyabilmek için, bu görevi gerçekten üstlenebileceğinizden emin olmanız gerekir.

Tek başına yaşayan bir kişi veya genç bir insan için bu kararı vermek daha kolay olsa da, bir kedi sahiplenmenin hayatınızın ortalama 15-20 yılını kaplayacak bir süreci başlatacağını unutmayın.

Alışveriş

İlk kez kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz, kedinizin beslenme, tuvalet, oyun gibi tüm ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekir. Beslenme ve tuvalet, bir canlının temel ihtiyacı olsa da, yapmanız gereken başka alışverişler de olacaktır.

Kediniz için mama satın alırken, kedilere özel olarak formüle edilmiş mamaları tercih etmeniz gerekir. Mama seçerken, kedinizin yaşı ve sağlık durumu da dikkate almanız gereken bir kriterdir. Ancak endişelenmeyin, kedinizin kriterlerine uygun olarak üretilmiş pek çok mama alternatifi bulabilirsiniz.

Mama ve beslenme ihtiyaçlarını tamamladıktan sonra, artık tuvalet ihtiyacı için alışveriş yapabilirsiniz. Kedi kumu, tuvalet kabı gibi malzemeler, bir kedi sahibinin gözden kaçırmaması gereken materyallerdir. Kedinizin yaşına uygun seçimler yapmak için bir veteriner hekimden yardım alabilirsiniz.

Kediniz için alışveriş yaparken, oyun saatlerini daha eğlenceli ve aktif hale getirecek oyuncaklara yatırım yapmak da akıllıca bir seçim olacaktır.

Kedilerin özel alanı

Tıpkı insanlar gibi, kediler de özel alana ihtiyaç duyar. Ve yeni bir eve alışma sürecinde, kediniz ortama alışmak konusunda zorluklar yaşayabilir. Bu, özellikle yetişkin kedilerde daha belirgindir. Bu nedenle, bir kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz, bu minik patili dostunuz için konforlu bir özel alan oluşturduğunuzdan emin olmanız önemlidir.

Sakin ve kuytu bir köşe, kedinizin seveceği, güvende hissedeceği bir alan olacaktır. Belirlediğiniz bu alana kedinizin tırmanma duvarı, kedi yatağı gibi eşyalarını yerleştirerek kendisini rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Süreklilik

Kedinizin temel ihtiyaçlarını karşılamak ve bunu istikrarlı bir şekilde yapmak önemlidir. Ancak, bunların dışında sürekliliğin önemli olduğu başka konular da vardır. Kedilerin bakımını üstlenirken, aşağıdaki malzemeleri de bulundurduğunuzdan emin olun:

· Tırnak makası

· Kedi tarağı

· Kedilere özel olarak formüle edilmiş diş macunu ve diş fırçası

· Kedi kafesi

· Kedi yatağı

· Mama kabı

· Su kabı

Önlemler

Kedilerin ne kadar meraklı varlıklar olduğunu hepimiz biliyoruz. Bazen, siz mutfakta yemek pişirirken bir anda mutfağa gelerek bir şekilde kendine zarar verebilir. Bu nedenle, bıçak veya kedinizi yakabilecek, midesini rahatsız edebilecek herhangi bir mutfak ürününü açıkta bırakmadığınızdan emin olmanız gerekir.

Kedinizin ulaşabildiği noktalarda cam vazo gibi kırılabilecek eşyaları bırakmamanız da önemlidir. Çünkü, bu sevimli dostlar bazen çok oyuncu olabilir ve vazoyu kırarak kendine zarar verebilir. Böyle sorunları önlemek için, evdeki eşyalar konusunda gerekli hassasiyeti ve özeni göstermeniz, kedinizin sağlığı açısından hayati bir önem taşımaktadır.

Veteriner ziyaretleri

Bir kedi sahiplendiyseniz, tıpkı sizin gibi onun da sağlık kontrollerine ihtiyacı olacağını unutmayın. Yavru kediler, aşı ve diğer kontroller için daha sık veteriner ziyareti de gerekebilir.

Bazı kediler veterinere gitmekten memnun olmayabilir. Çünkü, eve alışmıştır ve oradan çıkmak onu huzursuz edebilir. Veteriner kliniğini yabancılaması da çok normaldir. Kedinizi veteriner ziyaretine götürürken, bir kedi çantasına sahip olmak yardımcı olabilir.

Sevgi ve ilgi

Kediler, köpekler kadar sıcak kanlı olmasa da, her canlı gibi onların da sevgi ve ilgiye ihtiyacı vardır. Her kedi aynı olmasa da, yaşadığı ortamda sevildiğini bilmesi önemlidir. Bununla birlikte, her kedi, sevgi gösterilerinize aynı şekilde tepki vermeyebilir ve kendini sevdirmek istemeyebilir.

Kedi sahiplendiyseniz, onu yapmak istemediği bir şeye zorlamadığınızdan emin olun. Birlikte zaman geçirdikçe, hoşlandığı ve hoşlanmadığı şeyler konusunda zaten daha fazla bilgi sahibi olursunuz. Sonuçta, kediler de tıpkı insanlar gibi farklı karakter yapılarına sahiptir.

Kaynak

https://vetlove.net/ilk-defa-kedi-besleyeceklere-tavsiyeler/

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI