radyobir
radyobir

İmplantların reddedilmesini önleyen madde geliştirildi

Sibiryalı bilimciler en yaygın titan implantlantların reddini önleyen biyolojik maddeyi geliştirdi. Bu madde implantın kendini organizmaya uyarlamasını kolaylaştırır.

17 Ekim 2014 20:42 | Kategori:

Bir de alerji yapmadığı ve yangıya yolaçmadığı için implant reddedilmez.
Titan implantlar en yaygın implant türleridir. Omur, kemik, diş implantları söz konusudur. Ancak implantların kullanılması her defa soruna bir çare olmıyor. Çünkü implant organizmaya uyumlu olmadığından reddedilir. Ameliyat sonrası dönemin bu ciddi komplikasyonu aslında ameliyatın sonuçlarını yok derecesine indirir.
Batı Sibirya’daki Tomsk Teknik Üniversitesi görevlileri bilimciler bu sorunun çözüm yolunu buldu. Geliştirdikleri madde ödem ve yangıyı önlediği gibi dokuların rejenerasyonunu teşvik eder. Organizma tarafından reddedilmez.
İmplant üzerine biyo-kökenli polimer geçirilir. Mısır dahil biolojik maddeden sentezlenen şekerin fermantasyonu yoluyla elde edilen polilaktik asit,söz konusu polimerdir. Cerrahların bildikleri gibi polilaktik asit cilt içinde bağdokusunun oluşumunu teşvik eder. Ama bunun olumsuz etkileri olabilen bazı nitelikleri var. Örneğin alerji yapabilir,cilt kızarmasına,ödem ve yangıya yolaçabilir. Tomsk Teknik Üniversitesi görevlisi Kseniya Stankeviç’in verdiği bilgilere göre, bu olumsuz olayları önlemek için polilaktik asit yüzeyini değiştirme teknolojisi geliştirildi. Bu teknoloji protein ve farmokolojik aktif bileşimler taşıyıcıları olan konstrüksiyonları oluşturmak imkanını verir. Sonuçta organizma ile implantın uyumu kolaylaşır, alerji ve yangı gibi olaylar önlenir. En önemlisi de implart oganizma tarafından reddedilmez.
Yeni geliştirilmiş maddeyi Almanya’nın Heydelberg Üniversitesi Bağışıklık bölümünde dorönler üzirinde test ettiler. Projenin geliştirilmesine Kseniya Stankeviç’e büyük Biyoloji ve eczacılık şirketi Pfizer tarafından 8 bin dolar kadar verildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI