radyobir
radyobir

İnce'ye izin, ekibine yasak!..

Yunanistan ve Bulgaristan'daki ziyaretleri için İpsala Sınır Kapısı'na giden Muharrem İnce'nin heyetinde bulunan bazı milletvekilleri, belediye başkanları ile gazetecilerin geçişine izin vermedi. İnce ise Gümülcine'ye geçerek Türklerle bir araya geldi. Muharrem İnce, Yunanistan ve Bulgaristan'daki ziyaretlerinin ilk durağı olan Gümülcine'de konuştu. "İlkemiz yurtta barış, dünyada barış. Türkiye'de barış, bölgede barış, dünyada barış" diyen İnce, basın mensuplarının Edirne'de tutuklu bulunan iki Yunan askerine ilişkin sorularını da yanıtladı.

31 Mayıs 2018 08:10 | Güncelleme :31 Mayıs 2018 19:41 | Kategori:

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Yunanistan ve Bulgaristan'daki ziyaretleri için beraberindeki CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Küçükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan'la İpsala Sınır Kapısı'na geldi.

NTV'den Burak Özcan'ın aktardığına göre, İnce'nin geçişine izin veren Yunan makamları heyette yer alan milletvekilleri, belediye başkanları ve gazetecilerin pasaportlarını topladı. Yetkililer delegasyon olarak gelinmesi nedeniyle bildirimde bulunulması gerektiğini belirtti.

2 saatlik bekleyişin ardından Yunan polisleri, "Geri dönebilirsiniz ya da burada çok uzun süre beklersiniz" açıklaması yaptı. CHP'liler ziyaretin siyasi bir amaç taşımadığını belirtmesine rağmen geçişe izin verilmedi.





'SİYASET YAPMAYA DEĞİL ZİYARETE GİDİYORDUK'

CNN TÜRK muhabiri Cansu Karadan ise şu bilgileri aktardı:

"Muharrem İnce, heyetiyle birlikte İpsala sınır kapısına gitti, sınır kapısından da geçti ama 10 kişilik CHP heyeti ve 9 kişilik basın mensubu 2 saat bekledi. İddiaya göre önceden bu ziyaretin bildirilmesi gerekiyordu ancak Yunanistan'a böyle bir bildirim yapılmadı. Sınırdaki görevliler 'Siz diplomatik delegasyonsunuz, bu şekilde girebilmeniz için Dışişleri Bakanlığı'na yazı yazmanız gerekirdi' dedi."

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, "Biz siyaset yapmaya değil ziyarete gidiyorduk. Ona rağmen Yunanistan izin vermedi" diye konuştu.

GENÇLERE SESLENDİ

Gümülcine'de Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu'na kısa bir ziyaretin ardından, Gümülcine Türk Gençler Birliği bahçesine giden İnce, kendisini dinlemek üzere toplanan vatandaşlara seslendi.

Türkiye'nin 24 Haziran'da önemli bir seçime gittiğini belirten İnce, "Allah'ın izni, milletin isteğiyle kazanacağıma inanıyorum. Görüntü öyle" ifadelerini kullandı.

İnce, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in kuruluşunun ardından Sadabat ve Balkan paktlarını imzaladığını anımsatarak, "İlkemiz yurtta barış, dünyada barış. Türkiye'de barış, bölgede barış, dünyada barış. Zaten Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti kurarken dış politikasının temel prensibi oydu. Türkiye kendi içinde barışsın. Türkiye komşularıyla barışsın, bölgesinde barışsın, dünyada barış olsun" diye konuştu.

Yunanistan'ın eski Başbakanı Eleftherios Venizelos'un Atatürk'ü Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiğini hatırlatan İnce, "Türkiye'nin ve bölgenin buna yeniden ihtiyacı var. Türkiye'nin kendi içinde barışmaya, ekonomisini büyütmeye ve adil bölüşmeye ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRKİYE BİR HUKUK DEVLETİ OLSUN DİYE UĞRAŞIYORUM'

İnce, Yunan basın mensuplarının Edirne'de tutuklu bulunan iki Yunan askerine ilişkin sorularına, "Türkiye bir hukuk devleti olsun diye uğraşıyorum. Türkiye'de yargının bağımsız olması için uğraşıyorum. Konuyu takip ederim. Ayrıntıları bilmiyorum. Ama yargıya talimat verme noktasında olan birisi de değilim" yanıtını verdi.

Yunanlı muhabirin, "iki Yunan askerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle tutuklanıp tutuklanmadıkları" şeklindeki sorusuna da İnce, "Sanmıyorum. Öyle bir şey olduğuna inanmıyorum. Türkiye ile Yunanistan arasında bu tür problemler var. Türkiye de bazı askerlerinin iadesini istiyor. Yunanistan iade etmiyor. Karşılıklı olarak bunlar yaşanıyor" cevabını verdi.

'EGE'NİN İKİ YAKASI BİR ARAYA GELMEDEN, İKİ ÜLKENİN İKİ YAKASI BİR ARAYA GELMEZ'

İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ege Denizi'ndeki 18 adaya ilişkin iddialarının sorulması üzerine, "Bunları konuşacağız. Yunanistan ile Kıbrıs'ta problemlerimiz var, Ege'de problemlerimiz var. Ege'nin iki yakası bir araya gelmeden, iki ülkenin iki yakası bir araya gelmez" dedi.
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliğini de ziyaret eden İnce, Türk öğretmenlerle sohbet etti.

İnce, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileriyle yaptığı toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Almanya'da miting yapmasına izin verilmeyip, kendisine izin verilmesi durumunda ne yapacağının sorulduğunu anlatarak "'Hayır gitmem' dedim. 'İkimize de izin verilecek. Yoksa gitmem' dedim" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE DE YUNANİSTAN DA EGEMEN GÜÇLERİN UŞAĞI OLMAMALI'

Gümülcine'ye gelme nedeninin aradaki 'gönül ve soy bağı' olduğuna işaret eden İnce, "Amacımız ne Yunanistan'ın içişlerine karışmak, ne propaganda yapmak. Buradan Bulgaristan'a gideceğim. Derdimiz barış" dedi.

İnce, bölgede barış çağrısı yaparak "Türkiye de Yunanistan da egemen güçlerin, emperyalistlerin uşağı olmamalı" yorumunda bulundu.

Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisinin (DEP) kurucusu Dr. Sadık Ahmet'in Kahveci Mezarlığı'ndaki kabrini de ziyaret eden İnce, Bulgaristan'ın Kırcaali kentine hareket etmek üzere Gümülcine'den ayrıldı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI