radyobir
radyobir

İngiltere'den bin askere teyakkuz emri

Başbakan Boris Johnson'ın NATO ve Polonya ziyareti öncesinde İngiltere, Ukrayna'da yaşanacak olası bir insani kriz durumunda bin kadar askerine teyakkuzda olma emri verdi.

10 Şubat 2022 08:30 | Güncelleme :10 Şubat 2022 08:49 | Kategori: Avrupa

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO ilkelerine sıkı şekilde bağlı kalma gereğini vurgulamak için Brüksel ve Varşova'ya gidecek ve İngiltere'nin askeri destek sağlayabileceği yolları görüşecek.

Başbakanlık’tan gelen açıklamada Johnson'ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Estonya'daki birliklerin iki katına çıkarılması, Avrupa'nın güneyinde daha fazla RAF jeti konuşlandırılması ve hem Trent devriye gemisinin hem de Tip 45 destroyerinin Doğu Akdeniz’e gönderilmesi gibi önlemleri içeren İngiltere'nin ittifakın savunmasını güçlendirme teklifini görüşeceği bildirildi.

Boris Johnson yaptığı açıklamada ‘‘İngiltere’nin Avrupa güvenliğine koşulsuz bağlılığını yineledi ve ‘‘taviz vermeyeceğimiz kurallar olduğunu göstermeliyiz’’ dedi.

İngiltere’den hafta başında gelen açıklamada geçen yıl Belarus’la sınırda yaşadığı göçmen krizi sırasında 100 kadar asker gönderdiği Polonya’ya 350 asker daha göndereceğini bildirmişti.

Başbakanlık ofisi, Çarşamba günü Rusya'nın Ukrayna'ya daha fazla askeri müdahalede bulunmasının, Polonya ve Litvanya gibi ülkeleri etkileyerek Avrupa sınırındaki birçok kişinin kitlesel olarak zorla yerinden edilmesine yol açacağını tekrarladı. Rusya 2014 yılında Kırım Yarımadası’nı Ukrayna'dan ilhak etmişti.

Johnson'ın temasları Ukrayna krizi konusunda devam eden bir dizi uluslararası diplomatik diyaloğun parçası. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu hafta başında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile biraraya gelmişti. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de önümüzdeki hafta Münih Güvenlik Konferansı'nda ABD’nin müttefikleri ve ortaklarıyla yüz yüze görüşecek.

İngiltere’nin dışişleri ve savunma bakanlarının da bu hafta Moskova’da temaslarda bulunması bekleniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI