radyobir
radyobir

İngiltere, Myanmar'la askeri ilişkiyi askıya aldı

İngiltere Başbakanı May, ülkesinin Myanmar ordusuyla askeri ilişkiyi ve bu ülkeye sağladığı askeri eğitimi askıya aldığını duyurdu.

20 Eylül 2017 07:00 | Kategori: Dünya

İngiltere Başbakanı Theresa May Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York’ta Myanmar'da yaşananlar hakkında konuştu: "Myanmar’da Rohingyalara olanlar konusunda son derece kaygılıyız. Onlara karşı yürütülen askeri operasyon sona ermeli.”

May, çok sayıda kişinin canlarını korumak için ülkeden kaçmak zorunda kaldığını belirterek, "Aung San Suu Çii ve Myanmar hükümeti, askeri operasyonun sona ermesi gerektiğini açıkça ortaya koymalı” diye konuştu.

Arakanlı Müslümanların yaşadıklarıyla ilgili uluslararası toplumun da kaygılı olduğunu ifade etti ve "İngiltere hükümeti olarak bugün bu sorun çözülene kadar Myanmar ordusuyla savunma alanındaki bütün ilişkimizi ve verdiğimiz askeri eğitimi durdurduğumuzu ilan ediyoruz" dedi. 

Resmi açıklamaya göre İngiltere, Myanmar ordusuna yıllık 305 bin sterlinlik bütçe kapsamında demokrasi, liderlik ve İngilizce eğitimi sağlıyor.

ÖLÜ SAYISI TESPİT EDİLEMİYOR

Öte yandan Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii bugün yaptığı açıklamada, 5 Eylül'den bu yana Arakan'da operasyon düzenlenmediğini iddia ederek, "Myanmar, uluslararası incelemelerden korkmuyor" diye konuştu.
Myanmar'daki şiddet olaylarında 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda Myanmar ordusu ve aşırılıkçı Budistler tarafından 200 civarı köy yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgelere, Naf Nehri üzerinden ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçiyor.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 400 binden fazla Arakanlı Müslüman ulaştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI