radyobir
radyobir

Irak'ta Sadr'ın adayları da seçim yarışından çekiliyor

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın ekim ayında yapılması planlanan seçimleri boykot kararı sonrası adaylarından bazıları seçim yarışından çekildiğini duyurdu.

15 Temmuz 2021 15:19 | Kategori: Ortadoğu

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ekim ayında yapılması planlanan genel seçimlere katılmayacağını açıkladı.

Şii lider Sadr, yaptığı basın açıklamasında, "Seçimlere katılmayacağımı ilan ediyorum. Mevcut ve gelecek hükümetten de elimi (desteğimi) çekiyorum" ifadelerini kullandı.

Ülkede yaşananların "halkı ezdirme planı" olduğunu savunan Sadr, Irak'ın İsrail ile normalleşme iddialarını da eleştirdi.

Sadr Hareketi mensubu Irak Meclis Başkan Birinci Yardımcısı Hasan el Kaabi, Sadr'ın aldığı boykot kararına uyarak, seçim yarışından çekildiğini duyurdu.

Kaabi'nin yanı sıra Sadr yanlısı adaylar Hakim Zamili, Gayib Umeyri, Hasan el-İdari, Ali Hüseyin Alvani ve kadın adaylardan Maha el-Duri de ekim ayında yapılması planlanan erken seçim adaylığından çekilme kararı aldı. Sadr'a bağlı adayların ve hükümetteki yetkililerin topluca çekilme kararı da bekleniyor.

Sağlık ve Elektrik Bakanlıklarında üst düzey görevlerde bulunan isimlerin yanı sıra Başbakanlık Genel Sekreterliği koltuğunda oturan Hamid el Gızzi'nin de Sadr'a bağlı olduğu biliniyor.

Sadr'a bağlı Sairun Koalisyonu, 329 sandalyeli Irak Meclisinde 54 milletvekiliyle birinci parti konumunda bulunuyor.

Irak hükümeti, 10 Ekim'de erken seçimlerin yapılacağını duyurmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI