radyobir
radyobir

Irak ve İran sınır güvenliği için anlaşma imzaladı

Irak ve İran, sınır güvenliğini arttırmak için anlaşma imzaladı. Iraklı yetkililer, İran'ın, Irak'ın Kürt bölgesiyle olan sınırı sıkılaştırmayı amaçladığını söyledi. Tahran bu bölgedeki silahlı Kürt muhaliflerin, kendi güvenliğine tehdit oluşturduğunu savunuyor.

20 Mart 2023 06:14 | Kategori: Ortadoğu

Irak başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, güvenlik anlaşmasının "iki ülke arasındaki ortak sınırların korunması ve çeşitli güvenlik alanlarında işbirliğinin pekiştirilmesi" konularında koordinasyonu içerdiği belirtildi.

Açıklamada, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani'nin anlaşmayı Irak Başbakanı Muhammed El Sudani'nin huzurunda Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım El Araci ile imzaladığı belirtildi.

İmza törenine katılan Iraklı bir güvenlik yetkilisi "Anlaşma uyarınca Irak, silahlı grupların Irak Kürt bölgesi topraklarını kullanarak sınırı geçip komşu İran'a saldırı düzenlemesine izin vermeyeceğini taahhüt ediyor" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Tahran'da yaptığı açıklamada "Şamhani'nin Irak'a yaptığı ziyaretin dört aydan beri planlandığını ve Kuzey Irak'taki silahlı gruplarla ilgili konulara odaklandığını" söyledi.

Emir Abdullahiyan, İran’ın Irak topraklarından gelecek tehditleri hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini de vurguladı.

Sınır bölgesi geçen yıl İran Devrim Muhafızları'nın Kuzey Irak'ta bulunan İranlı Kürt gruplara karşı füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenlemesi ile gündeme gelmişti.

Tahran ayrıca bu grupları, İranlı Kürt Mahsa Amini’nin gözaltında ölmesi üzerine başlayan protestoları kışkırtmakla da suçluyordu.

İran, Kürt militanları ayrıca ezeli düşmanı İsrail'le işbirliği yapmakla suçluyor ve İsrail istihbarat örgütü Mossad'ın Irak'ın özerk Kürt bölgesinde bulunduğu iddialarından duyduğu endişeyi sık sık dile getiriyor.

İran İstihbarat Bakanlığı geçen yıl, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan bir sabotaj timinin İsrail için çalışan Kürt militanlar olduğunu ve İsfahan kentindeki "hassas" bir savunma sanayi merkezini havaya uçurmayı planladıklarını bildirmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI