radyobir
radyobir

İran, 2000 km menzilli yeni füzesini tanıttı

İran'ın Tasnim haber ajansı, Tahran'ın 2000 km menzilli ve birkaç savaş başlığı taşıyabilen yeni balistik füzesini tanıttığını duyurdu.

22 Eylül 2017 07:02 | Kategori: Dünya

Tasnim haber ajansı İran Devrim Muhafızları'nın hava-uzay biriminin sorumlusu Amirali Hacızade'nin açıklamasına dayandırdığı haberinde, Tahran'ın 2000 km menzilli ve birkaç savaş başlığı taşıyabilen yeni balistik füzesini tanıttığını duyurdu.
Açıklama özellikle ABD ve İsrail'in İran'ın nükleer ve füze programının tehdit teşkil etmeyi sürdürdüğüne yönelik suçlamalarının yapıldığı bir dönemde geldi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 72. BM Genel Kurulu'nda pazartesi günü yaptığı konuşma tansiyonu yükseltmişti. Trump, İran'ı 'tehlikeli' füzeler geliştirmekle ve Yemen, Suriye ve bölgedeki diğer yerlerde şiddeti yaymakla suçlamıştı.

İran-Irak Savaşı (1980-1988) başlangıcının yıldönümü münasebetiyle ilan edilen 'Kutsal Savunma Haftası' kapsamındaki askeri törende konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de "Askeri gücümüzü artıracağız. Füze kapasitemizi güçlendireceğiz. Ülkemizi savunmak için kimseden izin beklemeyeceğiz" demişti.

14 Temmuz 2015'te P5+1 ülkeleri ile İran arasında nükleer anlaşma yapılmış, İran'ın uranyum zenginleştirne faaliyetlerini sınırlandırması karşılığında bu ülkeye yönelik yaptırımlar kaldırılmıştı.

29 Temmuz 2017'de ise  ABD Kongresi İran'ın füze programı ve insan hakları ihlalleri ile ilişkili olduğunu belirttiği 18 kişi ve kuruma yönelik yaptırım kararını onaylamıştı.

ABD'nin bu adımına Tahran sert tepki göstermiş, yaptırımların nükleer anlaşmayı ihlal etttiğini açıklamıştı.

ABD bu ay da İran'ın balistik füze programı ve 'siber saldırılar' nedeniyle bu ülkeye yönelik yeni yaptırımları hayata geçirmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI