radyobir
radyobir

İran'dan casus suçlamasıyla bir gözaltı daha

İran resmi haber ajansı IRNA, İstihbarat Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, ülkede bir İsveç vatandaşının casusluk suçlamasıyla gözaltına alındığını duyurdu. Yakalanan kişinin ismi açıklanmadı.

31 Temmuz 2022 07:14 | Güncelleme :31 Temmuz 2022 09:15 | Kategori: Ortadoğu

IRNA’nın haberinde "İstihbarat Bakanlığı İsveç Krallığı vatandaşı bir kişinin casusluk suçlamasıyla gözaltına alındığını açıkladı” ifadesiyle haberi paylaştı ancak gözaltı işleminin nerede ve ne zaman yapıldığına dair de bilgi paylaşmadı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı da olaydan haberdar oldukları bilgisini verdi. Bakanlık Sözcüsü yazılı olarak yaptığı açıklamada, "Bu bilinen ve bakanlığın bir süredir üzerinde çalıştığı bir konu” ifadelerini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarının Mayıs ayında İran’da gözaltına alındığı bilgisini de verdi.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars , da konuya ilişkin haberinde, söz konusu kişinin İran İstihbarat Bakanlığı tarafından daha önceki seyahatleri sırasında da izlendiğini, turistik olmayan şehirlere seyahat yapmak amacıyla kurduğu temaslar ve şüpheli davranışları nedeniyle gözaltına alındığını duyurdu.

Haberde gözaltına alınan kişinin daha önce İsrail işgali altındaki Filistin topraklarına da seyahat ettiği belirtildi.

Mayıs ayında da İsveç Dışişleri Bakanlığı gerekli olmadıkça İran’a gitmeyin uyarısına rağmen bir vatandaşlarının İran’a gittiği ve gözaltına alındığını açıklamıştı.

İran ve İsveç arasındaki ilişkiler, İsveç’in eski bir İranlı yetkiliyi 1980’li yıllarda İran’daki hapishanelerde siyasi tutuklulara işkence yapılması ve idam edilmeleriyle ilgili olarak tutuklamasından sonra gerildi.

İsveç’te hakim karşısına çıkan Hamid Nuri isimli İran vatandaşı, bu işkence ve infaz suçlamaları nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

İran bu kararı sert biçimde kınamış ve bunun siyasi bir karar olduğunu savunarak yasal bir geçerliliği olmadığını iddia etti.

Mahkeme kararının ardından İran Dışişleri Bakanlığı, İsveç Maslahatgüzarını bakanlığa çağırarak kararı kınadığını bildirdi.

İran’da son yıllarda çok sayıda yabancı ülke vatandaşı ve çifte vatandaş casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklandı. İnsan hakları grupları bu tutuklamalarla İran’ın diğer ülkelerden tavizler elde etmeye çalıştığını belirtirken İran bu iddialara karşı çıkıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI