radyobir
radyobir

İran karıştı!.. Yolsuzluktan 20 gözaltı!..

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde yapılan yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili aralarında önceki hükümetten üst düzey bürokratların da olduğu 20 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Türkiye'de Rıza Sarraf ile de ilişkisi olduğu iddia edilen Babek Zencani isimli işadamı, yolsuzluk soruşturmalarının odağında bulunuyor.

09 Aralık 2014 07:00 | Güncelleme :09 Aralık 2014 10:34 | Kategori: Dünya

İran resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi, Ahmedinejad döneminde yapıldığı tespit edilen yolsuzlukla ilgili olarak aralarında önceki hükümetten üst düzey bürokratların da bulunduğu 20 kişinin gözaltına alındığını, 30 kişinin ise ifade vermek üzere adli mercilere davet edildiğini söyledi. Alevi, gözaltına alınan 20 kişiden 3'ünün tutuklandığını belirtti.

ZENCANİ’NİN ŞİRKETİ KONT’UN 52 ALANDA FAALİYETİ VAR

Tutuklananların kimliği hakkında bilgi vermeyen Alevi, soruşturmaların devam ettiğini belirterek, soruşturmanın ayrıntılarını daha sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

NEREYE SARRAF

Babek Zencani isimli işadamı, yolsuzluk soruşturmalarının odağında bulunuyor. İran'da 70'e yakın şirkette hisseleri bulunan Zencani, satılan petrolden elde edilen geliri İran Merkez Bankasına eksik aktarmakla suçlanarak tutuklanmıştı. İran basınında, Ahmedinejad döneminin cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'nin de Zencani ile bağları olduğu haberleri yer almıştı.

'BABEK ZENCANİ 2.5 MİLYAR DOLARIMIZI YEDİ'

İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, Zencani'nin ülkeyi 2,5 milyar dolardan fazla zarara soktuğunu belirterek, bu dosyalardan başka, biri 2,5 milyar avro diğeri ise 1,5 milyar dolar olmak üzere iki yolsuzluk dosyasının daha olduğunu açıklamıştı.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ülkede yapılan yolsuzlukların İslam Devrimi'ni tehlikeye attığı uyarısında bulundu.
Hasan Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen yolsuzlukla mücadele amaçlı bir etkinlikte yaptığı ve televizyondan naklen yayınlanan konuşmasında, İran'da "bir zamanlar gizlice verilen paranın şimdi açıktan verildiğini" söyledi.
Ruhani İranlılardan yolsuzlukla hep birlikte ve tüm güçleriyle mücadele etmelerini istedi.
İran Cumhurbaşkanı'nın "tekellerin ortadan kaldırılması" çağrısı ise bazı uzmanlarca, İslami sistemin muhafazasını hedefleyen Devrim Muhafızları'na yönelik bir mesaj olabileceği şeklinde yorumlandı.
1979'daki İslam Devrimi sonrası oluşturulan Devrim Muhafızları ülkede büyük bir askeri, siyasi ve ekonomik güce dönüşmüş durumda.
Devrim Muhafızları'na bağlı vakıf ve şirketlerin İran ekonomisinin yaklaşık üçte birini kontrol ettiği belirtiliyor.
Bazı Devrim Muhafızları'nın yasadışı ve karaborsa faaliyetlerde bulunduğuna inanılıyor.

Bir dizi skandal

İran'da Ruhani hükümetinin Ağustos 2013'te göreve gelmesinden sonra bir dizi yolsuzluk skandalı patlak vermişti.
Mayıs ayında milyarder iş adamı Mahafarid Emir Hüsrevi zimmet, rüşvet, sahtecilik ve kara para aklama suçlarından mahkum olduktan sonra idam edilmişti.
Skandalın İran'da 14 bankaya toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar 600 milyon dolardı.
Eylül ayında da, eski Cumhurbaşkan Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'nin yolsuzluktan mahkum olduktan sonra hapse atıldıği bildirilmişti.
Rahimi'nin bağlantısı olduğu bildirilen milyarder işadamı Babak Zanjani, uluslararası yaptırımları etkisiz kılmak için kurulan şirketler aracılığıyla, hükümet adına İran petrolünü satarak elde edilen gelirin 2 milyar 700 milyon dolarlık kısmını zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI