radyobir
radyobir

İran'la gerginlik artıyor!..

Türkiye ve İran arasında karşılıklı söylemler giderek sertleşiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'mezhepçilik' suçlamalarına İran'dan sert yanıt geldi.

21 Şubat 2017 08:09 | Kategori: Dış Politika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Bahreyn ziyareti sırasında "Birileri hem Suriye’nin hem Irak’ın bölünmesini istiyor. Irak’ın bölünmesi çalışmasını yapanlar var. Oradaki mezhebi, etnik mücadele, çünkü orada da bir Pers milliyetçiliği olayı var” açıklaması yapmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Münih’te yaptığı açıklamada İran’ı "mezhepçilik yapmakla” suçlamıştı. İran devlet televizyonunun haberine göre, bu açıklamalardan dolayı Türk Büyükelçi Rıza Hakan Tekin, dün İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı’na giden Türk Büyükelçiye Tahran yönetiminin "sert” itirazının iletildiği belirtildi. Ayrıca İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Behram Kasımi de dün yaptığı açıklamada "Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var. Türk makamlarından, İran hakkında yaptıkları konuşmalarına daha fazla dikkat edip, bu tip sözlerin tekrarlanmamasını temenni ederiz. Türk dostlarımız bu tip ifadelerini tekrarlarsa biz de susmayıp karşılık vereceğiz” dedi.

‘İRAN’IN YAPICI ADIMLAR ATMASI BEKLENİR’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu ise Sözcü Kasımi’nin Türkiye’ye açıklamalarına yanıt vererek "Bölgedeki krizler nedeniyle ülkesine mülteci olarak sığınan insanları dahi savaş alanına sürmekten çekinmeyen bir ülkenin bölgedeki gerginliğin ve istikrarsızlığın sorumlusu olarak başkalarını itham etmesini kabul etmek de anlamak da mümkün değildir... İran’ın kendisine yönelik eleştirileri dile getiren ülkeleri itham etmek yerine, yapıcı adımlar atması ve bölgesel politikalarını gözden geçirmesi beklenir.” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI