radyobir
radyobir

İran uydu fırlattı yörüngeye yerleşemedi

İran medyası, uzaktan gözlem ve bilgi toplama amacıyla Simurg taşıyıcı roketi ile uzaya fırlatılan Zafer uydusunun yörüngeye yerleşemediğini duyurdu.

10 Şubat 2020 05:59 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

İran Devlet Radyo Televizyon Kurumu’nun (IRIB) Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına dayandırdığı haberine göre Zafer uydusunu uzaya fırlatan Simurg taşıyıcı roketi, uydunun yörüngeye yerleşmesine yetecek kadar hız kazanamadı.

Bakanlığın açıklamasında, "Taşıyıcı roket, Zafer uydusunu başarıyla uzaya fırlattı, ancak roket, uydunun yörüngeye yerleşmesine yetecek kadar hız kazanamadı” ifadelerine yer verildi.

İran geçen yılın ocak ayında da birkaç uydusunu yörüngeye ulaştıramamıştı. Öte yandan Tahran’ın bu girişimi, İran’ın uyduları fırlatmak için taşıyıcı roketleri kullanmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2231 sayılı kararına uygun olmadığını düşünen birçok Batılı ülke tarafından kınanmıştı.

ABD ve diğer bazı Batılı ülkeler, BMGK’nın 2231 sayılı kararını, İran’a füze fırlatmasını tamamen yasaklıyor şeklinde yorumluyor. Rusya ise ilgili karardaki formülde sadece buna yönelik bir çağrı yapıldığına dikkat çekmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI