radyobir
radyobir

IŞİD şimdi de o ülkeye yerleşti!..

Terör örgütü IŞİD tarafından cuma namazında düzenlenen ve Mısır'ın en kanlı terör eylemi olarak kayıtlara geçen Bir el-Abed katliamı gözleri örgütün Kuzey Sina'daki faaliyetlerine çevirdi.

26 Kasım 2017 13:00 | Kategori: Terör

Irak ve Suriye'de son iki yıl için önemli derecede toprak kaybına uğrayan terör örgütü IŞİD Mısır'da 305 kişinin öldüğü, ülke tarihinin en büyük terör saldırısını gerçekleştirdi. IŞİD, Mısır'da yalnızca terör eylemleri düzenlemiyor, aynı zamanda bir ‘devlet’ gibi faaliyet göstermeye çalışıyor.

Kuzey Sina bölgesindeki Bir el-Abed şehrinde cuma namazı sırasında camiye önceden yerleştirdikleri bombayı infılak ettiren teröristler, patlamanın ardından dışarıya kaçan insanları taradı. Mısırlı yetkililer, saldırıda ölü sayısının 305’e yükseldiğini, 200’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Bu eylem, üç yıldır Kuzey Sina’da faaliyet gösteren IŞİD'ın en büyük saldırısı oldu. Mısır Ordusu, katliamın ardından harekete geçti. Ordu sözcüsünün Facebook’tan yaptığı açıklamaya göre bölgede düzenlenen hava operasyonlarında IŞİD'e ait sığınak ve silah depoları hedef alındı.

"MISIR'IN İSRAİL'DEN İZİN ALMASI GEREKİYOR"

Ayrıca Mısır medyasına yansıyan haberlerde, Kahire yönetiminin, bölgeye takviye askeri güç göndermek için İsrail’e izin başvurusunda bulunduğu belirtildi. İki ülke arasında 1978 yılında imzalanan Camp David Anlaşması’na göre, Mısır’ın bu izni alması gerekiyor.

Tel Aviv, Mısır’ın daha önce bölgedeki Radikal gruplara yapılacak operasyonlar kapsamındaki taleplerini kabul etmişti. Ancak bölgede üç yıldır IŞİD karşı yapılan askeri operasyonlar, şu ana kadar istenen sonucu veremedi. IŞİD, bu sürede güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik onlarca saldırı düzenledi, ağır kayıpların verilmesine sebep oldu.

"YOL KONTROLLERİ YAPIP 'DEVLET' DAYATMASI YAPIYOR"

Ancak IŞİD'ın bölgedeki etkinliği, terör saldırıları düzenlemenin de ötesinde. Gündüz vakti yol kesip kontrol yapan, sokaklarda ‘yargılama’ yapıp infazlar gerçekleştiren, Hristiyanlara ve İslamın uygun bulmadığı yorumlarını benimseyen Müslümanlara düzenlediği saldırılarla bölgenin sosyolojisini maniple etmeye çalışan IŞİD, Suriye ve Irak’taki düzeyde olmasa da kendini ‘devlet’ olarak dayatmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI