radyobir
radyobir

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

Firmalar için çok önemli bir sertifika olan 9001 birçok yarar sağlamaktadır. Bu yararlar hem şirket çalışanlarının faydasına olduğu gibi hem de firmanın daha güçlü olmasına katkı sağlamaktadır.

27 Ekim 2018 12:14 | Kategori: Ekonomi

Firmaların, uluslararası kalite yönetim sistemlerinin sahip olduğunun anlaşılması için ISO Belgeleriverilmektedir. ISO belgeleri uluslararası standardizasyon örgütünün belirlemiş olduğu maddelere uyan firmalara verilen belgelerdir. 9001 standardı ise en çok bilinen sertifikalardan biridir. Firmalar 9001 standartlarını taşıdıklarında bu belgeyi alabilirler. Bu sertifika ise firmanın ürün ve hizmetlerini uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak gerçekleştirdiği anlamına gelmektedir.

Dünya sürekli olarak gelişmekte ve bu durum ticareti de etkilemektedir. Yeni ihtiyaçlar doğduğu gibi üretim ve hizmet alanında da standartlar değişmekte veya yeni özellikler eklenmektedir. ISO, bu durumun farkında olarak her 5 yılda bir 9001 standartlarını gözden geçirerek standartların revizyona ihtiyaç olup olmadığı konusunda çalışmalar yapar. Uygulayıcıların bu konular hakkında gerekli görüşleri alınarak revizyonun gerekliliğine karar verilir. Bu revizyon en son 2015 yılında yapılmıştır. ISO 9001:2015 sertifikası da 2015’de yapılan son güncellemelere uygunluğu gösterir.

ISO 9001:2015 Yararları Nelerdir?

Firmalar için çok önemli bir sertifika olan 9001 birçok yarar sağlamaktadır. Bu yararlar hem şirket çalışanlarının faydasına olduğu gibi hem de firmanın daha güçlü olmasına katkı sağlamaktadır. Sertifikaya sahip olan firmalar uluslararası bir üretim veya hizmet kalitesine sahip oldukları için rekabet piyasasında daha etkili bir prestije sahip olurlar. Sağlanan bu fayda ise firmanın daha güçlü bir şekilde rekabet edebilmesine olanak sağlar.

Özellikle üretim firmaları için ihracat çok önemli bir alandır. Uluslararası bir kaliteye sahip olan firmalar global ticaret dünyasında daha rahat yer bulabilmektedir. Böylelikle yurtdışında önemli noktalara daha kolay ihracat yaparak hem yurtiçinde hem de yurtdışında rekabet etme imkanı yakalamaktadır.

Standartları sağlayan firmalar müşteri memnuniyetini de üst düzeyde tutabilmektedir. Bu imkan sayesinde müşterilerin firmaya olan sadakati artar ve böylelikle daha çok müşteriye ulaşma imkanı doğar.

9001 standartları firmaların kendi maliyetlerini daha kolay yönetme açısında da fayda sağlar. Oldukça etkili olan bu standartlara uyan firmaların fire oranları düştüğü gibi hata oranlarının da düşmesi firmaya ayrı bir değer kazandırmaktadır. Ürün girişi, üretim ve son kullanıcıya gidecek ürünlerin kontrollerinin etkili olarak yapılması bu standartlar ile sağlanabilir.

9001 sertifikasıbu ve diğer birçok avantajı ile firmaya büyük bir değer kattığı gibi rekabetin her geçen gün arttığı ticaret piyasasında yerini daha da sağlamlaştırmasına büyük katkı sağlar. Firmanın gerçek bir kurumsal yapıya sahip olması için oldukça önemli olan bu sertifikanın alınması içinde gerekli hazırlıkların yapılması ve gerekli başvuruların yapılması sonrasında uygun bulunduğunda sertifika elde edilebilmektedir.

 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI