radyobir
radyobir

İsrail'de muhalefet hükümeti kurduğunu açıkladı

İsrail'de muhalefet lideri Yair Lapid, hükümeti kurmak için koalisyon anlaşmasına varıldığını cumhurbaşkanına bildirirken 12 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Benjamin Netanyahu'yu iktidardan uzaklaştırmanın kapısını araladı.

03 Haziran 2021 08:45 | Kategori: Ortadoğu

Bir sonraki adım olarak yeni hükümetin güven oyu alması gerekecek.

İsrail'de 23 Mart'ta yapılan seçimlerin ardından hükümeti kurma yetkisini alan Netanyahu başarılı olamayınca bu görev 57 yaşındaki muhalefet lideri Lapid'e verildi.

Hükümeti kurmak için dün gece yarısına kadar vakti olan Lapid sürenin dolmasına 35 dakika kala Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e gönderdiği e-postada, "Hükümeti kurmayı başardığımı tarafınıza bildirmekten onur duyarım" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada o esnada İsrail'de futbol müsabakasında bulunan Rivlin Lapid'i telefon ile arayarak tebriklerini iletti.

Lapid, ana ortağı milliyetçi Naftali Bennett ile başbakanlığı paylaşma konusunda da anlaştı. Anlaşmaya göre başbakanlık görev süresi ikiye bölünecek. Başbakanlık koltuğuna ilk döneminde Bennett, iki yıl kadar sonra ise Lapid oturacak.

Koalisyon hükümeti, İsrail tarihinde ilk kez İsrail'in %21'lik Arap azınlığını temsil eden bir parti olan Birleşik Arap Partisi de dahil olmak üzere, siyasi yelpazenin dört bir yanından küçük ve orta boy partilerden oluşacak.

Ancak çoğunluğu çok ufak bir sayı ile tutturan yeni hükümetin 10-12 gün içerisinde yemin edecek olması Netanyahu ve ekibine hükümetin güven oyu alamaması için çalışacak zaman tanıyor.

Haaretz gazetisinden Anshel Pfeffer Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Sakin olun. Netanyahu halen başbakan ve güven oylaması yapılana kadar yeni hükümetin çoğunluğunu bozmak için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Bu kavga henüz sona ermekten çok uzakta" dedi.

Netanyahu 12 yıllık görev süresi boyunca hem yurtiçinde hem de yurtdışında kutuplaştırıcı bir lider oldu. Netanyahu'nun görevi bırakması İsrail iç politikasında yaşanan çalkantıları sona erdirme potansiyelini taşısa da ABD ile sıkı ilişkiler nedeniyle İsrail'in dış politikasında belirgin değişiklik beklenmiyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI