radyobir
radyobir

Netanyahu gene kazandı!..

İsrail'de başa baş geçen seçim yarışını Binyamin Netanyahu kazandı. 2009'dan bu yana görevde olan Netanyahu'nun kendisini destekleyen diğer sağ partilerle birlikte bir koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

10 Nisan 2019 06:24 | Güncelleme :10 Nisan 2019 15:05 | Kategori: Dünya

İsrail'de yapılan genel seçimlerden mevcut başbakan Binyamin Netanyahu zaferle çıktı. Ülkedeki üç büyük televizyon kanalının haberine göre, en yakın rakibi Benny Gantz ile başa baş bir yarışa giren Netanyahu, beşinci dönemini garantiledi.

Oyların yüzde 97'si sayılırken, hiçbir aday tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemedi ancak Netanyahu kendisini destekleyen diğer sağ partilerle birlikte koalisyon kurmak için seçimlerden güçlü bir pozisyonda çıktı.

Yakın bir yarışa sahne olan seçimler, İsrail'de Netanyahu'nun karakteri ve karşı karşıya olduğu yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili bir referandum niteliği taşıyordu.

İsrail medyasına göre, Netanyahu'nun Likud Partisi ve Gantz'ın merkezci Mavi ve Beyaz partisi parlamentoda 35'er koltuk kazandı. Geçtiğimiz dönem Likud'un 30 milletvekili vardı.

Netanyahu gece yarısı yaptığı konuşmada, "Muazzam bir zaferin gecesi" ifadelerini kullandı.

İsrailli lider bu sonuçla birlikte, 71 yıllık İsrail tarihinin en uzun süre görev yapan başbakanı olma yolunda önemli bir adım attı. 2009'dan bu yana başbakanlık görevini yürüten 69 yaşındaki Netanyahu, 90'lı yıllarda da 3 yıl süreyle görev yapmıştı.

İSRAİL VATANDAŞI FİLİSTİNLİLERİ TEMSİL EDEN 2 PARTİ MECLİSTE

İsrail vatandaşı yaklaşık 2 milyon Filistinliyi temsil eden partiler bu seçime geçen dönemin aksine iki ayrı ittifak çatısı altında girdi. Filistinlilerin seçime katılım oranı en son yapılan genel seçime oranla düşük olsa da iki ittifak da barajı aştı.

Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş) ile Değişim için Arap Hareketi'nin (Ta'al) kurduğu ittifak 6, Ulusal Demokratik Birlik (Beled) ile Birleşik Arap Listesi'nin oluşturduğu ittifak ise 4 milletvekili çıkardı.

YENİ SAĞ PARTİ BARAJI AŞAMADI

İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett ile Adalet Bakanı Ayelet Shaked liderliğinde kurulan Yeni Sağ Partisi baraj altında kalırken, seçim öncesi anketlerde meclise girmesi zor görülen eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın partisi İsrail Evimiz (Beyteynu) yüzde 4,13 oy olarak barajı aştı. Liberman liderliğindeki parti, mecliste 5 milletvekiliyle temsil edilecek.

Yaklaşık 9 milyonluk İsrail nüfusunun yüzde 11,1'ini oluşturan ultra-ortodoks Yahudileri (Harediler) temsil eden Şas (Doğulu Tevrat Muhafızları) ile Yahudi Birleşik Tevrat (Yahudot HaTora) partileri de yüzde 6,13 ile yüzde 5,94 oy alarak bir kez daha meclise girdi.

Bu iki parti sekizer milletvekili çıkararak Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde kurulması muhtemel kaolisyon hükümetinde kilit rol oynama imkanı elde etti.

İki devletli çözümden yanan olan Avi Gabbay başkanlığındaki İşçi Partisi yüzde 4,48 oy alarak 6 milletvekiliyle meclise girmeye hak kazanırken, yine iki devletli çözümü savunan Meretz Partisi ise çok az bir farkla barajı aşarak 4 milletvekili çıkardı.

Maliye Bakanı Moşe Kahlon'un liderliğini yaptığı Kulanu (Hepimiz) Partisi 4, eski bir asker olan Rafi Peretz liderliğindeki HaBayit HaYehudi (Yahudi Evi) ise 5 milletvekiliyle meclise girdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI