radyobir
radyobir

İsrail İslami Cihat'ın bir komutanını daha öldürdü

İsrail'den bugün yapılan açıklamada üst düzey bir İslami Cihat komutanının Gazze'deki kalabalık bir mülteci kampında öldürüldüğü, komutanın, haftasonundan önce örgüte karşı başlatılan askeri operasyon kapsamında öldürülen ikinci hedef olduğu bildirildi.

08 Ağustos 2022 11:22 | Kategori: Ortadoğu

İran'ın desteklediği militan örgüt İslami Cihat, misilleme olarak İsrail'e yüzlerce roket attı. Bu adım, sınır arası çatışmanın bir savaşa dönüşme riskini arttırdı.

2021 yılı Mayıs ayında İsrail'e karşı 11 gün süren bir savaş veren Hamas ise şimdilik olaylara müdahale etmiyor. Bunun nedeninin İsrail'in misilleme yapması ve binlerce Gazzeli'ye verdiği çalışma iznini geri alması olasılığından korkulması olduğu düşünülüyor.

İslami Cihat komutanı Halit Mansur, dün geç saatlerde Gazze'nin güneyindeki Refah mülteci kampındaki bir apartman binasına düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.

Saldırıda iki militanla beş sivil daha hayatını kaybetti. Böylelikle İsrail'in saldırıları başlattığı Cuma gününden bu yana ölen Filistinli sayısı 31'e yükseldi.

Ölenlerden altısının çocuk, dördünün kadın olduğu bildirildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, Cuma gününden bu yana 250'den fazla kişinin de yaralandığını kaydetti.

İsrail, ölümlerden bazılarına hatalı roket ateşinin yol açtığını, bunlardan birinin Cumartesi günü Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampına düştüğünü ve altı Filistinli'nin ölümüne sebep olduğunu bildirdi. Bugünse yine Cebaliye'de bir eve isabet eden roket iki kişinin ölümüne yol açtı. Filistinliler İsrail'i sorumlu tutarken İsrail, bölgenin hatalı roket atışına maruz kalıp kalmadığını soruşturduğunu kaydetti.

İsrail Başbakanı: "Operasyon gerekli olduğu sürece devam edecek"

Bugün Gazze'de İslami Cihat komutanı Halit Mansur'un cenazesinin kaldırıldığı sırada İsrail ordusu, "örgüte ait şüpheli roket fırlatma mevzilerinin vurulduğunu" bildirdi. Patlamalar Gazze'yi sarsarken havaya dumanların yükseldiği gözlendi. İsrail hava saldırıları saatlerce devam etti.

İsrail Savunma Bakanlığı, Gazze'den açılan topçu ateşinin her gün binlerce Gazzeli tarafından kullanılan Erez sınır geçirini vurduğunu bildirdi.

İsrail, somut saldırı tehditleri karşısında İslami Cihat'a karşı harekete geçtiğini kaydetti, ancak ayrıntı vermedi. Denetimli bir diplomat olmasına karlın savaş yönetimi konusunda henüz herhangi bir sınav vermemiş olan İsrail Başbakanı Yair Lapid, ülkede genel seçimlere üç ay kala bu hamleye onay vermiş oldu.

Lapid, bugün yayınladığı açıklamada, ordunun Gazze'deki hedefleri vurmaya devam edeceğini ve bunu "nokta atışlarıyla, sivillere zararı asgari düzeye indirmek için sorumlu bir şekilde" yapacaklarını söyledi. İsrail Başbakanı, Mansur'un ölümüyle sonuçlanan saldırıyı da "olağanüstü bir başarı" olarak niteleyerek "Operasyon gerekli olduğu sürece devam edecek" dedi.

İsrail, hava saldırılarında yaklaşık 15 militanı öldürdüğünü tahmin ediyor.

İslami Cihat örgütünün Hamas'a kıyasla daha az savaşçısı ve destekçisi bulunuyor. Örgütün elinde ne kadar silah olduğuna ilişkin de kısıtlı bilgi mevcut.

"İsrail ve Filistin Bu Akşamdan İtibaren Ateşkeste Anlaştı"

Reuters haber ajansına göre İsrail'in haftasonu boyunca Filistin'deki hedefleri vurması ve Filistin'in buna İsrail kentlerine fırlattığı uzun menzilli roketlerle karşılık vermesi sonrasında bazı kaynaklar, İsrail ve Filistinli militanların bu akşamdan itibaren Mısır'ın başkenti Kahire'de müzakere edildiği üzere Gazze'de ateşkes sağlanmasını kabul ettiğini bildirdi.

Mısırlı bir güvenlik kaynağı, İsrail'in ateşkes önerisini kabul ettiğini, Mısır'ın gösterdiği arabuluculuk çabaları hakkında bilgi sahibi olan bir Filistinli yetkili de ateşkesin yerel saatle 20.00'den itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Ancak İsrail'den ve Cuma gününden bu yana şiddetin patlak verdiği Gazze'de İslami Cihat'tan sözcüler, ateşkesi doğrulamadı, sadece Kahire'yle iletişim içinde olduklarını söylemekle yetindi.

Gazze'de daha önce yaşanan savaşları hatırlatan şiddet, dünya güçlerini kaygılandırdı. Ancak Gazze'nin yönetimini elinde bulunduran ve İran'ın desteklediği İslami Cihat'tan daha güçlü olan İslamcı grup Hamas'ın olaylardan uzak durması, şiddetin kısmen kontrol altında tutulmasını sağladı.

Gazze'de yetkililer en az üçte biri sivil olmak üzere 31 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini bildirdi. Roketler İsrail'in güney kesimlerinin çoğunluğunu felç ederken Tel Aviv ve Aşkelon'da yaşayanların sığınaklara girmesine yol açtı.

Bugün sabah saatlerinde İslami Cihat, Gazze'nin güneyinde komutan Halit Mansur'un İsrail tarafından öldürülmesi üzerine saldırılarının menzilini Kudüs'ü kapsayacak şekilde genişletti.

İslami Cihat, yaptığı açıklamada, "Şehitlerin kanı yerde kalmayacak" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI