radyobir
radyobir

İsrail'den vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat uyarısı

İsrail bugün, vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat etmemeleri uyarısında bulundu.

30 Mayıs 2022 18:31 | Kategori: Ortadoğu

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Bürosu’nun yayınladığı seyahat uyarısında, İran Devrim Muhafızları’ndan Albay Sayid Hodayi’nin 22 Mayıs’ta öldürülmesi nedeniyle Tahran’ın intikam almaya çalışabileceği gerekçe gösterildi.

Tahran’da direksiyon başındayken motosikletli iki kişi tarafından vurularak öldürülen Hasan Sayad Hodayi’nin suikastından İsrail'i sorumlu tutan İran, misilleme sözü vermişti.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi yaptığı açıklamada, Tahran'ın Türkiye'deki İsrailliler’e zarar vermeye çalışabileceği gerekçesiyle, ülkeyi seyahat için "yüksek risk" kategorisinde sınıflandırdığını duyurdu.

İsrail, Hodayi'yi başka ülkelerde İsrailliler’e saldırılar planlamakla suçluyordu.

İran’da bazı haber ajansları, Hodayi suikastıyla bağlantılı İsrail istihbaratına çalıştıkları iddia edilen bazı kişilere operasyon yapıldığını duyurmuştu. Operasyonda bir ağın tespit edildiği ve ilgili kişilerin yakalandığı öne sürülmüştü.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in ofisi, Hodayi suikastı hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İsrail ulusal istihbarat teşkilatı Mossad, başbakanlık ofisine bağlı ve doğrudan başbakana rapor veriyor.

Öte yandan Bennett dün yaptığı açıklamada, Tahran'ın İsrailliler’e saldırıları azmettirmenin "bedelini ödeyeceğini" söyledi.

Bennett’in ofisi bugün ayrıca, Türkiye’ye seyahat uyarısının ülkedeki İsrailliler’e karşı somut bir tehditten kaynaklandığını açıkladı.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, İran’a sınırı olan diğer ülkelerde de güvenlik tehdidinin arttığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’deki İsrail konsolosluğu çalışanlarına ve İsrailli işadamlarına yakın zamanda saldırı girişimlerinin olduğu kaydedildi.

İsrailli turistlerin tatil tercihlerinin başında olan Türkiye ile İsrail, on yıldan uzun süredir gergin olan ilişkilerini onarmak için adımlar atmaya başladı.

Dışışleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta İsrail’i ziyaret etmiş ve iki ülke arasındaki diyaloğun devam ettirilmesi konusunda görüş birliği içinde olduklarını söylemişti.

15 yıl aradan sonra dışişleri bakanı düzeyinde Türkiye’den İsrail’e gerçekleştirilen ilk ziyarette Çavuşoğlu, İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozov ve İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Esawi Frej ile çalışma yemeğinde biraraya gelmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile yaptığı ortak basın açıklamasında Çavuşoğlu iki ülke arasındaki turizm için, "Tabii ki İsrailliler İstanbul'u çok seviyorlar, benim de memleketim Antalya'ya geliyorlar ama eminim Karadeniz'deki şehirleri ve Türkiye'nin her yerini ziyaret etmeyi isterler, biz de buna yardımcı olmak isteriz" ifadelerini kullanmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI