radyobir
radyobir

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta

İstanbul Devlet Tiyatrosunda, 02 Ocak – 06 Ocak tarihleri arasında 1'i çocuk oyunu olmak üzere toplam 6 oyun sahnelenecek

31 Aralık 2018 11:03 | Kategori: Kültür & Sanat

Sahnelenecek oyunlar; "Narnia Günlükleri”, "Kosovalı Peer Gynt”, "Bayrak”, "Kendi Gök Kubbemiz”, "Hırçın Kız”, "Keloğlan Keleşoğlan”

 

"Narnia Günlükleri” Müzikali, Cevahir Salon 1'de

Clive Staples Lewis'in yazdığı yedi kitaplık fantastik seri "Narnia Günlükleri”nin ikinci kitabı olan "Aslan, Cadı ve Dolap”tan Irita Kutchmy tarafından tiyatroya uyarlanan "Narnia Günlükleri” oyunun müzikleri de Irita Kutchmy'ye ait. Çağman Pala’nın çevirip Sabri Özmener’in yönettiği oyunun dekor tasarımında Hakan Dündar, kostüm tasarımında Ceren Karahan, ışık tasarımında ise Yakup Çartık imzası var. Koreografisi Tuğçe Tuna'ya ait olan müzikalin, müzik direktörü Kemal Günüç.

Oyunun konusu kısaca şöyle;

Dolaptan geçerek Narnia ülkesinin sonsuz kışında kendilerini bulan çocuklar, ülkenin Cadı'nın zulmünden kurtulması için Aslan'ın yanında savaşmaya hazırlanırlar. Edebiyat dünyasının en sevilen romanlarından Aslan, Cadı ve Dolap'ın tiyatro uyarlaması olan oyun 14 Nisan 2018 tarihinde prömiyer yaptı. 

Oyuna canlı bir orkestranın da eşlik edeceği ve 7'den 70'e tüm izleyicilere hitap eden "Narnia Günlükleri” müzikali 06 Ocak Pazar gününe kadar Cevahir Salon 1'de izlenebilir.     


"Kosovalı Peer Gynt”, Cevahir Salon 2’de 

27 Aralık 2018 tarihinde prömiyer yapan oyun; 1990 - 2014 yılları arasında ülkesindeki olumsuzluklardan kaçıp diğer Avrupa ülkelerinde yaşamını sürdürmeye çalışan genç bir insanın dramatik serüvenini gerçekçi-şiirsel bir dille anlatıyor.

Yeton Neziray’ın yazıp Senem Cevher’in dilimize çevirdiği oyunu Saydam Yeniay yönetiyor. Behlüldane Tor’un dekorları tasarladığı oyunun kostüm tasarımında Mihriban Oran, ışık tasarımında İ. Önder Arık yer alıyor. Türkü Deyiş Çınar’ın müziklerini bestelediği oyunun koreografisi Alparslan Karaduman’a, dramaturgisi ise Yeşim Gökçe’ye ait.

Oyunda;  Erşan Utku Ölmez, Funda Eskioğlu, Fatma Öney, Yener Sezgin, Hakan Şahin, Volkan Işılay, Duhan Şahin, Yusuf Can Sancaklı, Nurhayat Boz, Ozan Dağara, Nazime Birben Akbulut, Duygu Aydoğmuş ve Zekayi Metin rol alıyor.

Oyun, 05 Ocak Cumartesi gününe kadar Cevahir 2’de izlenebilir. 


 "Bayrak”, Üsküdar Tekel Sahnesinde

   Berkun Oya'nın yazıp, Kubilay Karslıoğlu'nun yönettiği "Bayrak” adlı oyunda; polisiye bir cinayetle bir ailenin trajik çöküşünün öyküsü anlatılır. Hayatın içinden yakından tanıdığımız öykülerin  yeni bir anlayış ve estetik arayışla çağdaş bir görünüm kazandığı bir oyundur Bayrak. Sıradan bir karı koca ihanetinin cinayetle son bulan sıra dışı öyküsünde sahte ve gerçek olanın ikiliği de önemli bir tartışma konusudur. Geçtiğimiz yıl Yeni Tiyatro Dergisi 6. Emek ve Başarı Ödüllerinde En İyi Erkek Oyuncu (Ali İpin),  En İyi Işık Tasarımı ve 22. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Işık Tasarımı (Akın Yılmaz) ödüllerinin yanı sıra 43. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri  En İyi Sahne Tasarımı ödülünü (Behlüldane Tor) aldı.

   Oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Selin Ölçen, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunmakta. Oyunun müzikleri Murat Gedikli'ye, koreografisi Çağdaş Agun'a, dramaturgisi Günay Ertekin'e ait. Karakterlere; Ali İpin, Gönen Aykaç, Murat Sarı, Can Şıkyıldız, Zeynep Kızıltan, Arda Kaptanlar ve Emir Üstündağ hayat veriyor.

    1 Ekim 2017 tarihinde prömiyer yapan "Bayrak” oyunu 02 – 06 Ocak 2019 tarihleri arasında Üsküdar Tekel Sahnesinde İzlenebilir.


 

 "Kendi Gök Kubbemiz”, Üsküdar Stüdyo Sahnesinde

18 Ekim 2018 tarihinde Üsküdar Stüdyo Sahnesinde prömiyer yapan oyunda Yahya Kemal’in "Kendi Gök Kubbemiz” şiirleriyle geçmişe bir yolculuk yapılır. Eski ve yeni, doğu ve batı, vatan ve İstanbul sevgisi ve insana dair her tür özlem, aşk ve ölüm temaları şairin dizelerinde vücut bulur. Sönmez Atasoy'un yazdığı Okday Korunan’ın yönetip oynadığı oyunun dekor ve kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen'e, ışık tasarımında Önder Arık'a, müziklerde ise Timur Selçuk’a yer verildi.

Oyun, 05 Ocak Cumartesi gününe kadar Üsküdar Tekel Stüdyo Sahnesinde izlenebilir.


 

"Hırçın Kız”, Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezinde

William Shakespeare'in yazıp Nurettin Sevin’in çevirdiği oyunun reji koltuğunda Yücel Erten var. Oyunun ışık tasarımı Yakup Çartık’a, dekor tasarımı Ethem İzzet Özbora’ya, kostüm tasarımı Nalan Alaylı’ya, müzikler ise Emil Tan Erten’e ait.

Oyunun konusu kısaca şöyle;

"Hırçın Kız” oyunu, Sinyor Battista'nın biri fevkalade hırçın ve dik başlı, diğeri uysal ve uyumlu iki kızının evlilik maceraları çevresinde döner. Battista, huysuz büyük kızı Katerina kocaya varmadan, küçük kızı Bianka'nın evlenmesine izin vermeyeceğini açıklamıştır. Küçük kızın talipleri, bu kilidi açması için Petrukio'ya başvururlar. Petrukio hem evlenip kadının yüklü çeyizine konmak, hem de onu terbiye edip uysallaştırma iddiası ile işe girişir.

Oyunda; Veda Yurtsever, Hakan Meriçliler, Uğur Hakan Güneri, Turan Günay, İlkay Akdağlı, Fatih Dokgöz, Zülfükar Ali Sinan Demir, Burak Altay, Çiğdem Yıldız, Ahmet Taşdemir, Ahmet Kurt, Başak Ova, Bilal Ercan, Büşra Saraç, Erdem Bilgi, Hakan Siylim, Mehmet Emrah Hamşioğlu, Muhammed Yıldız, Oya Ünal, Özlem Karataş, Rezzak Aklar, Seda Özgiş, Tuba Aydın ve Tuğçe Topçu rol alıyor.

11 Ekim 2018 tarihinde prömiyer yapan oyun 04 - 06 Ocak 2019 tarihleri arasında Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’nde izlenebilir.


 

"Keloğlan Keleşoğlan”, Cevahir Salon 2’de

1 Kasım 2018 tarihinde prömiyer yapan "Keloğlan Keleşoğlan” oyunun yazar ve yönetmeni Ulviye Karaca. Melike Başkan’ın kostümleri tasarladığı oyunun dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu, ışık tasarımını Zeynel Işık, dekor kostüm proje uygulamasını ise Burcu Melek Bozan üstleniyor. Kemal Günüç’ün müziklerini yaptığı oyunun koreografisi Yener Turan’a, kukla ve mask tasarımı Ulviye Karaca ve İlhan Ateş’e ait.

Oyunun konusu kısaca şöyle;

Sıradan bir hayatın içinden çıkıp birden sıra dışı olaylar yaşamaya başlayan Keloğlan'ın hayata ve olaylara bakışı değişir, kendi içindeki dinamikleri fark eder. Artık o eski tembel Keloğlan gitmiş, yerine kendine güvenen, aklını kullanan ve insanları olumlu yönde etkileyen bambaşka bir Keloğlan gelmiştir.

7’den 70’e bir aile oyunu olan "Keloğlan Keleşoğlan”, 10 yıl boyunca kapalı gişe oynayarak aynı zamanda 42. Sanat Kurumu Jüri Özel Ödül sahibi oldu.

Oyun, 06 Ocak Pazar günü Cevahir Salon 2’de izlenebilir.  



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI