radyobir
radyobir

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta

İstanbul Devlet Tiyatrosu 8-13 Mayıs haftasında dört oyun ile 2017-2018 sezonunu kapatıyor.

07 Mayıs 2018 12:40 | Kategori: Kültür & Sanat

Sahnelenecek oyunlar Elektra, Tamamen Doluyuz, Hamlet ve Medea Kali.  

 

Elektra

Sophokles'in eserini Zeynep Avcı'nın çevirisi ile sahneye koyan Işıl Kasapoğlu. Oyunun dekor tasarımında Hakan Dündar, kostüm tasarımında Nalan Alaylı, ışık tasarımında Cem Yılmazer imzası bulunmakta. Müziklerini Alper Maral'ın hazırladığı oyunun dramaturgu Onur Erbilen.

Oyunun konusu kısaca şöyle:

Troya savaşından zaferle dönen büyük Yunan komutanı Agamemnon'un karısı Klytaimnestra sarayı aşığı ile birlikte yönetmektedir. Babasının intikam arzusuyla yanıp kavrulan Elektra ise kentte esaret altında bir yaşam sürmektedir. Elektra'nın tek gayesi sürgün olan erkek kardeşi Orestes'in yurda dönmesi ve annelerini aşığıyla birlikte öldürmesidir. Babasının katilleriyle uzun yıllar yaşamak zorunda kalan Elektra, ölmüş babasının onurunu kurtarmak için intikamını nasıl alacak ve nefret ettiği annesiyle nasıl hesaplaşacaktır?

Oyundaki karakterlere Fikret Urucu, Özlem Öçalmaz, Uzay Gökhan Irmak, Kübra Tektaş, Tolga Pancaroğlu, Melisa Akman, Sibel Ferlibel, Ece Akeren, Simge Ayvazoğlu, İlda Özgürel, Deniz Keresteci, Kerime Obenik ve Kontrtenor  Nuri Harun Ateş  hayat veriyor.

Elektra, 13 Mayıs Pazar gününe kadar Cevahir Salon 1'de izlenebilir.     

 

 

Tamamen Doluyuz

Becky Mode'un yazdığı, Lale Eren Dalsar'ın çevirisini yaptığı Tamamen Doluyuz 8-13 Mayıs tarihleri arasında Cevahir Salon 2'de temsil edilecek.

Elif Erdal'ın yönettiği oyunun dekor ve kostüm tasarımında Batuhan Bozcaada, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunmakta. Oyunun müzikleri Orhan Enes Kuzu'ya, dramaturgisi Günay Ertekin'e ait. Tek kişilik oyunda ana karaktere Efe Erkekli hayat verirken, birçok sürpriz sanatçı da sesiyle oyuna katkıda bulunuyor.

 

Oyunun konusu kısaca şöyle:

Konservatuarın oyunculuk bölümünden mezun bir genç, kendi alanında iş bulamadığı için, şehrin en lüks restoranlarından birinde rezervasyon görevlisi olarak çalışmaktadır. Tek isteği mesleğini yapabilmek ve gittiği oyunculuk görüşmelerinin birinden olumlu cevap almaktır. Ancak hali hazırda, çalıştığı restoranın bakımsız bodrum katında, üç kişinin işini tek başına üstlenerek, Noel tatilinin yoğun rezervasyon trafiğine yetişmeye çalışmakta, bir yandan patronlarının istekleri, zengin müşterilerin kaprisleriyle ilgilenip, bir yandan da ailesini ve dostlarını mutlu etmeye çalışmaktadır. Bakalım Sam içine düştüğü bu trajikomik ortamdan kendini kurtarıp, asıl işine geri dönebilecek midir?

 

 


Hamlet

Türkçeye Sabahattin Eyüboğlu'nun kazandırdığı, yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu'nun yaptığı William Shakespeare'in eseri Hamlet, 8-13 Mayıs tarihleri arasında Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir. Oyunun dekor ve kostüm tasarımında Hakan Dündar, ışık tasarımında Cem Yılmazer imzası bulunuyor, dramaturgisi ise Zeynep Avcı'ya ait. Hamlet karakterine usta oyuncu Bülent Emin Yarar hayat veriyor.

 

Oyunun konusu kısaca şöyle:

 

Oyun içinde ustaca oyun yöneten, sergileyen, yaşayan; soytarıyla soytarı, saraylıyla saraylı, en akıllı kadar akıllı, kusursuz bir deli olabilecek kadar oyunculukla yoğrulmuş, öte yandan da bir oyuncunun nasıl olup da kılık, kimlik ve varlık değiştirdiğini kendi kendine soran kişi, Hamlet... Hamlet’in üslubu gibi, kişiliği de sürekli değişim halindedir ve bu kez de sahnedeki tek başınalığıyla olayların hem içinde hem dışında, olayları hem yaşayan, hem anlatan kişi olarak çıkar karşımıza. 


 

 

 

 


Medea Kali

Laurent Gaude'nun yazdığı, H. Zeynep Utku'nun dilimize kazandırdığı Medea Kali'nin yönetmeni Musa Uzunlar. Dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Aslı Akıncı'ya, ışık tasarımı Enver Başar'a ait olan oyunun görsel tasarımında Merih Öztaylan, müzik direktörlüğünde Mehmet Fırıl imzası bulunuyor. Oyunda Gorgonların en korkuncu, göz göze geldiği her şeyi taşlaştıran Medusa ve Hindu mitindeki yaratan ve yok eden, koruyucu ana Tanrıça Kali kadın arketipleriyle harmanlanarak Laurent Gaudé tarafından yeniden ele alınan Medea efsanesi anlatılıyor.

Oyundaki karakterlere H. Zeynep Utku, Musa Uzunlar ve Diren Coşkun hayat veriyor.

Medea Kali 12 Mayıs Cumartesi gününe kadar Üsküdar Stüdyo Sahne'de izlenebilir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI