radyobir
radyobir

İstanbul'un tarihine geçen 100 eğitimcinin hikâyesi

İstanbul'u kadim kent yapan ne varsa geçmişin merdivenlerinde saklı. Astronomiden tarihe, mimariden sanata birçok alanda önemli alimleri yetiştiren İstanbul'a keşifleri ile eğitimciler de çok şey kattı. Kültür AŞ Yayınları, bugünkü eğitim anlayışına ışık tutan hikayeleri ile İstanbul'un yetiştirdiği aydınları ve Türkiye'nin eğitim birikimini "İstanbul'un 100 Eğitimcisi" adlı kitapta okuyuculara sundu.

16 Eylül 2018 11:22 | Kategori: Kültür & Sanat

Roma, Bizans, Osmanlı ve Türkiye tecrübesini biriktiren dünyanın en zengin mirasına sahip İstanbul, sadece mimarileriyle, kültürel değerleriyle değil eğitim anlayışıyla da daima öncü oldu. Kentin tarihine katkı sunan eğitim anlayışı, medreseler, tekkeler, zaviyeler, sıbyan mektepleri, kütüphaneleri âlim ve âriflerin evleri, kahvehâneler, ordu ocakları ve modernleşme döneminin mektepleri ile tarih boyunca kendini gösterdi. 

İstanbul tarih boyunca eğitimin başkenti oldu

Roma ve Bizans dönemlerinde dünyanın en canlı ve seçkin entelektüel merkezlerinden biri olan İstanbul, dünyanın bilinen en büyük iki hukuk mevzuatının oluşturulmasına da ev sahipliği yaptı. Sanat tarihi, kronoloji ve arkeolojinin üstatları İstanbul’da yetişti.

Bizanslı polemikçi sanatçı ve aydın Nicephorus Gregoraus, astronomi, eğitim, sanat ve dinî konularda eserlerini İstanbul’da verdi. 39 ciltten oluşan "Roma Tarihi” adlı kitabını yazarak adını parlatan Gregoraus, bu kadim kentin yetiştirdiği en büyük eğitim insanlarından biri olarak tarihte yerini aldı.

Georgios Amartolos ise edebî ve sanatsal olmaktansa gerçeklere bağlı kalmayı ve insanlar için yararlı olanları dikkate almayı tercih etti, tarih kitabında öncelikle kaynaklarını ve yöntemini anlattı. Bu ahlaki tutum sonradan gelecek tarih yazarlarına da ilham verdi, tarihçiliğin temel ilkelerini belirledi.

Sözleri, teşvikleri, duaları ve mektuplarıyla, İstanbul’un fethinin en zor anlarında Padişahın maneviyatını, cephedeki askerin cesaretini yükselten Akşemseddin, fethin manevî mimarı oldu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI