radyobir
radyobir

İşte en tehlikeli enfeksiyon!..

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığının verem olduğunu açıkladı ve bu hastalığa karşı acil tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.

21 Eylül 2018 05:00 | Kategori: Sağlık

DSÖ'ün internet sitesinde yayınlanan rapora göre, veremin yayılmasını önleme yönündeki küresel çabalara rağmen sadece 2017'de 10 milyon kişi verem oldu, aralarından 1.6 milyonu hayatını kaybetti.

Bunun yanında, ortak çabalar sayesinde 2000'den bu yana 54 milyon kişinin hayatının kurtarıldığı hatırlatılırken yeni vaka sayısının her yıl yüzde 2 azaldığı bildirildi.

Ancak verem hastalığının, AIDS'i geride bırakarak tüm enfeksiyonlar arasında en tehlikeli olmaya devam ettiği kaydedildi.

DSÖ, düşük ve orta gelirli ülkelerin sadece bu yıl, veremin önlenmesi ve tedavisi için 3.5 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu, ilgili tedbirlerin zamanında alınmaması durumunda da 2022'ye kadar bu miktarın neredeyse ikiye katlanabileceği belirtti.

Örgütten yapılan açıklamada, Rusya'da vereme karşı mücadelenin etkinleşmesi sayesinde, vaka sayısının yüzde 5, ölüm sayısının ise yüzde 13 azaldığı kaydedildi.

DSÖ uzmanlarının görüşüne göre temel sorun, dirençli veremi yakalayan insan sayısının giderek artması. Bu hastalar, verem tedavisinde temel ilaç olan Rifampisin'e yanıt vermiyor.

Raporda ayrıca her 4 kişiden birinin potansiyel verem enfeksiyonu taşıyıcı olduğu uyarısı yapılıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI