radyobir
radyobir

İşte terör mevzilerinin vurulma görüntüleri!..

TSK'nın beklenen Afrin harekâtı dün başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kütahya'da verdiği "Harekât sahada fiilen başladı" mesajından iki saat sonra Türk savaş uçakları, Afrin'deki PKK/PYD hedeflerini vurdu. Genelkurmay harekâtın adını Zeytin Dalı olarak duyurdu. Tanklar gece yarısı Kilis'ten Suriye'ye geçti. Topçu atışları gece boyu sürdü. PYD/PKK'nın Afrin'deki askeri hastaneyi kapattığı, teröristleri sivil hastanelerde tedavi etmeye hazırlandığı öğrenildi. Örgütün ayrıca kentin doğu ve kuzey mahallelerindeki kontrol noktalarını seyrekleştirdiği, teröristlerin sivil kıyafetlere büründüğü, bazı alanlarda araçlı devriyelerin gezdiği bilgilerine ulaşıldı. 'Zeytin Dalı' harekatından bu sabah sıcak görüntüler geldi.

21 Ocak 2018 09:49 | Kategori: TSK

Genelkurmay dün saat 17.35’te harekatı dünya kamuoyuna duyurdu. Açıklamada, harekâtın sadece PYD-YPG/PKK güçlerine karşı değil aynı zamanda terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik olduğu da vurgulandı.TSK iki ayrı açıklama daha yaparak IŞİD hedeflerinin de vurulduğunu, harekât sonrası terör örgütünün başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya başladığını duyurdu.  Türk savaş uçakları Hatay sınır hattında Afrin’in dağlık bölgelerinde bulunan PYD’ye ait gözlem noktaları, mevziler ve verici istasyonlarını vurdu. Hedeflerin insansız hava araçlarıyla işaretlendiği ve F-16’ların attığı lazer güdümlü bombalarla vuruldukları öğrenildi. Terör hedefleri 72 uçak tarafından bombalandı. ‘Lantirn’ adı verilen gece görüş kabiliyetine sahip F-16’ların da aralarında olduğu savaş jetleri alçak uçuşlarla hedeflerine bomba yağdırdı. Uçakların attığı güdümlü bombalar arasında nüfuz edici bombalar da bulunuyor. Savaş uçaklarının havada yakıt ikmali için bir tanker uçağı ile havadan erken uyarı ve kontrol uçağı da (AWACS) harekat boyunca görev yaptı. Harekâtta vurulan IŞİD hedeflerinin de İdlib’in güneyinde oldukları bildirildi.



İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

09.38 ÖSO'ya bağlı birliklerin Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonlarını başlatmasının ardından sınırın Kilis tarafından top sesleri duyulmaya başlandı. 

08: 34 Terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Afrin bölgesine giren Özgür Suriye Ordusu, geniş kapsamlı operasyon başlattı.

07.49 TSK'dan yapılan yazılı açıklamada, terör örgütü mensupları tarafından mühimmat deposu olarak kullanılan bir tünelin vurulma anının görüntüleri yayınlandı. Görüntülerde, tünelin giriş noktasına isabet eden mühimmatın patlaması ve tünelin diğer ucundan dumanların yükselmesi görülüyor.

03.36  Kilis Valiliği ’Zeytin Dalı Harekatı’nın sürdüğü Suriye sınırındaki bazı bölgeleri, 15 gün süreyle ’özel güvenlik bölgesi’ ilan etti. Açıklamada şöyle denildi: "Kilis’in merkez ilçe mülki sınırları içerisinde yer alan Akçabağlar, Demirışık, Doğançay, Tahtalı, Duruca, Beşenli köyü ile Aşağı ve Yamaç mezraları, Hacipoğlu, Süngütepe, Kocabeyli, Saatli, Güneşli, Mağaracık, Çalkaya, Bulamaçlı, Gözkaya, Gülbaba, Çerçili, Hisarköy, Deliosman köylerinde ve kırsalında, ’Zeytin Dalı Harekatı’na karşı olası terörist eylemlerden doğabilecek zararlardan vatandaşlarımızı korumak ve söz konusu terörist faaliyetlere karşı gerçekleştirilebilecek önleme harekatlarının selameti bakımından 20 Ocak Cumartesi günü saat 24.00'ten itibaren 3 Şubat Cumartesi günü saat 17.00ye kadar olmak üzere 15 gün özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir" denildi.

EN BÜYÜK SEVKIYAT YAPILDI

03:17 Akşam saatlerinde harekatın başladığı Afrin'e son dönemlerin en büyük askeri sevkiyatı yapılıyor. Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinden çekilen tank, fırtına obüsü ve topçu bataryalarının da bulunduğu toplam 150 araçlık Afrin'e doğru yola çıktı.

TANKLAR SINIRI GEÇTİ

Zeytin Dalı harekâtında görev alacak tanklar, dün gece Kilis’ten Suriye’ye geçti. Çekicilere yüklü tanklar, güvenlik önlemleri arasında Öncüpınar Sınır Kapısı’na geldi. Tankları taşıyan çekiciler, güvenlik önlemleri arasında Suriye’nin Azez İlçesine geçti.

TOP ATIŞLARI GECE DE SÜRDÜ

02.06 TSK unsurları, Afrin'in karşısında, Suriye tarafındaki Hatay'ın Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerinden PYD/PKK hedeflerine yoğun topçu saldırıları düzenliyor. Bu arada PYD/PKK, İdlib gerginliği azaltma bölgesinde ateşkes gözlem noktalarındaki TSK unsurlarını hedef alıyor. Bu nedenle gözlem noktasında konuşlu TSK güçlerinin örgütün saldırılarına karşılık vermek amacıyla top atışları sürüyor. Örgütün Afrin'den Azez'e saldırıları da devam ediyor. Fırat Kalkanı bölgesindeki konuşlu TSK birlikleri de terör örgütüne karşılık veriyor. ÖSO, Esad rejimiyle temas eden alan hariç Afrin bölgesini çevreleyen muhaliflerin kontrolündeki Azez ve İdlib ile Türkiye sınırındaki cephe hatlarına sevkiyatlarını sürdürüyor. PYD/PKK'nın Afrin'deki askeri hastaneyi kapattığı, teröristleri sivil hastanelerde tedavi etmeye hazırlandığı öğrenildi. Örgütün ayrıca kentin doğu ve kuzey mahallelerindeki kontrol noktalarını seyrekleştirdiği, teröristlerin sivil kıyafetlere büründüğü, bazı alanlarda araçlı devriyelerin gezdiği bilgilerine ulaşıldı.

RUSYA İLE VARILAN MUTABAKAT

Hava harekâtı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Moskova ziyareti kapsamında Rusya ile varılan mutabakata uygun olarak yapıldı. Türk savaş uçakları, Suriye Hava Sahası’na kısa süreli giriş çıkışlar yaparak PYD hedeflerini bombaladı. Harekâtın başlamasından kısa süre sonra ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, Orgeneral Hulusi Akar’ı, telefonla aradı. Akar mevkidaşlarına operasyonla ilgili bilgi verdi.

İŞGAL NİYETİ YOK

Cumhurbaşkanlığı ve hükümet kaynakları da, Türkiye’nin bölgeyi işgal etme niyeti olmadığını belirterek, "Amaç bölgede istikrarı sağlamak. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Hedef Afrin’in kontrolünün PKK’dan alınması ve ÖSO’nun orada hâkim güç haline getirilmesi” görüşünü bildirdi. TSK’nın hava harekâtından sonra ÖSO güçlerinin de Azez bölgesinden Afrine’e giriş yapmasının planlandığı öğrenildi. 
idlib güneyine inildi

KILIÇDAROĞLU’NA BİLGİ

Başbakan Binali Yıldırım harekâtın başlamasından 1 dakika önce Almanya’da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bildirdi. Yıldırım, CHP Genel Başkanı’nı Almanya’dan döndükten harekâtla ilgili bilgilendirecek.

AKAR: ŞU ANDA BİLE BAZI GAZİLERİMİZ VAR

Genelkurmay Başkanı Orgenaral Hulisi Akar, Genelkurmay Harekat Merkezi’nde Afrin’deki ‘Zeytin Dalı’ Harekatına ilişkin açıklamada bulundu. Akar şu ifadeleri kullandı: "TSK, hudutlarımızda ve bölgede istikrarı sağlamak maksadıyla Afrin belgesinde PKK, KCK, PYD, IŞİD mensubu teröristleri etkisiz hale getirmek dost ve kardeş bölge halkının bunların baskı ve zulmünden kurtulmasını sağlamak üzere ‘Zeytin Dalı’ harekatını icra etmeye başlıyoruz.Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BM Güvenlik Konseyi’nin kararları, Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadele konusundaki aldığı terörle mücadeleye yönelik özel kararlar ve BM Sözleşmesi’nin 51. maddesindeki yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde fakat Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olacak şekilde bu faaliyet icra edilecektir.

SİVİL HASSASİYETİ

Harekâtın planlama ve icrasında sadece ama sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, bina, silah, araç gereç vesaire hedef alınacak. Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için de her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilecektir. Şu anda bile bazı yaralılarımız, gazilerimiz var. Onlara da saygılarımızı, şükranlarımızı sunuyor acil şifalar diliyorum. Bu görevden de alınızın akıyla çıkacağınıza inancım, inancımız tamdır. Yolunuz, bahtınız açık olsun.”

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI