radyobir
radyobir

İstifaya rağmen tansiyon düşmedi

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin istifa edeceğini açıklamasına rağmen Irak'ta tansiyon düşmedi. Reuters Haber Ajansı, Nasıriye şehrinde bu sabah da göstericilerin bir polis merkezini kuşattıklarını ve lastikler yaktıklarını haber verdi.

01 Aralık 2019 07:33 | Kategori: Dünya

Ülkedeki Şiiler'in dini lideri Ali Sistani’nin de çağrısının ardından Irak Başbakanı Abdülmehdi görevi bırakacağını açıkladı. Geride bıraktığımız hafta Irak’ta gösterilerin başladığı 1 Ekim tarihinden bu yana en kanlı hafta oldu.

Ülke genelinde göstericilerle polis arasında iki aydır devam eden çatışmalar ve olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 400’ü aştı. Son günlerde özellikle Nasıriye’de polisin göstericilere karşı gerçek mermi kullanması kayıpların artmasına neden oldu.

Perşembe günü Necef’te, İran Başkonsolosluk binasının ateşe verildiğinin duyulmasının ardından Nasıriye’deki gösterilerde de tansiyon yükseldi.

Parlamento, henüz Abdülmehdi’nin istifasını işleme koymadı. Yarın toplanacak genel kurulda Abdülmehdi hükümetinin güvenoyu almayarak düşürülmesi bekleniyor.

Ancak göstericiler başbakanın istifasını yeterli bulmuyor ve ülkede genel olarak siyasi açıdan reformlar yapılmasını talep ediyorlar.

Yarı resmi Irak İnsan Hakları Komisyonu, göstericilerin hayatını kaybetmesinde sorumluluğu bulunanların tespit edilip yargı önüne çıkarılmaları çağrısında bulundu. Uluslararası Kızılhaç Örgütü de eylemcilere karşı gerçek mermi kullanılmaması çağrısı yaptı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI