radyobir
radyobir

İtalya Başbakanı Draghi istifa etti

İtalya'da Başbakan Mario Draghi istifa etti. Draghi liderliğindeki geniş katılımlı hükümet, Senato'daki güven oylamasından geçmesine rağmen, hükümette yer alan üç partinin oylamaya katılmaması sebebiyle düşme riskiyle karşı karşıya kalmıştı.

21 Temmuz 2022 11:55 | Kategori: Avrupa

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya istifasını sundu. Böylece ülkede en erken ekim ayında erken seçime gidileceği beklentileri güç kazandı.

İtalya Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, perşembe sabahı Mattarella ile gerçekleştirdiği toplantıda istifasını verdi. Hükümet seçime kadar görevlerini sürdürecek.

İstifa haberinin ardından Euro/Dolar paritesi 1,0173 ile güniçi dip seviyesini görürken, İtalya 10 yıllık tahvil getirisi de 20 baz puan yükseldi.

3 koalisyon ortağının destek vermemesi kriz çıkardı
Draghi hükümeti, 95 senatörün lehte ve 28’inin aleyhte oyu ile Çarşamba günü geç saatlerde gerçekleşen oylamada güven oyu kazansa da merkez sağ Lig ve Forza Italia ile Beş Yıldız Hareketi oylamaya katılmadı. M5S zaten daha önce hükümetten desteğini çekmişti.

Draghi, koalisyonun kilit ortaklarından Beş Yıldız Hareketi’nin ekonomik yardım paketi oylamasını boykot etmesi üzerine geçen hafta istifasını sunmuş ancak Mattarella kabul etmemişti. Draghi çarşamba günü parlamentoda partilerden reformları desteklemelerini istemiş, koalisyonun yeniden inşa edilebileceği mesajını vermişti.

Bloomberg Intelligence (BI), siyasi çalkantının yatırımcıları daha da tedirgin edeceği ve AMB üzerinde yeni kriz aracını bir an evvel uygulamaya sokma konusunda baskıyı artıracağını öngördü.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI