radyobir
radyobir

İtalya çöpler ve domuz sürüleri arasında yerel seçimlere gidiyor

İtalya'da Roma ve Milano gibi birçok büyük kentin de aralarında bulunduğu binden fazla belediyede yerel seçimler için bugün sandığa gidiliyor. Başkent Roma'da seçim kampanyasının en çok tartışılan konuları toplanmayan çöpler ve kente inen yaban domuzu sürüleri oldu.

03 Ekim 2021 08:51 | Kategori: Avrupa

​3-4 Ekim tarihlerinde yapılacak yerel seçimlerde, İtalya'daki toplam seçmenin yaklaşık dörtte birine denk gelen 12 milyon kişi oy kullanma hakkına sahip.

İlk turda adayların yüzde 50 üzerinde oy alamadığı belediyelerde 2 hafta sonra ikinci tur oylama yapılacak.

Belediye seçimleriyle birlikte Calabria bölge yönetimi ve Temsilciler Meclisi'nde iki milletvekilliği için ara seçim de yapılacak.

Belediye seçimlerinin yapılacağı büyük kentler arasında Roma, Milano, Napoli, Torino ve Bologna da yer alıyor.

Başkent Roma'yı 2016'dan bu yana yöneten Belediye Başkanı Virginia Raggi, ikinci kez aday olsa da anketler yeniden kazanma şansının düşük olduğunu gösteriyor.



Belediye Başkanı Virginia Raggi

5 Yıldız Hareketi'ne bağlı olan Raggi, kentin müzminleşen bakımsızlık sorunları nedeniyle eleştiriliyor. Seçim kampanyasının en büyük tartışma başlıkları arasında toplanmayan çöpler, toplu taşımadaki aksaklıklar, bakımı yapılmayan parklar, kente inen yaban domuzları yer aldı.

Seçim yasakları başlamadan önce yapılan anketler Roma'da sağın adayı Enrico Michetti ile solun adayı Roberto Gualtieri'nin önde gittiğini gösteriyordu. Virginia Raggi 3, eski Bakan Carlo Calenda ise 4. sırada geliyordu.

Roma'da ve birçok diğer büyük şehirde ilk turda adayların yüzde 50 üzeri oy alması muhtemel görünmüyor. Bu nedenle en fazla oyu alan iki adayın 17-18 Ekim'de tekrar oylamaya sunulması bekleniyor.

Anketlere göre Roma'da ikinci turda sağın adayı Michetti ile solun adayı Gualtieri'nin karşı karşıya gelmesi muhtemel.

Güç dengeleri belirlenecek

Yerel seçimler, pandeminin başından ve Mario Draghi başbakanlığındaki hükümet göreve başladığından beri ilk kez seçmen dağılımını göstermesi bakımından da öneme sahip.

2023'te yapılması beklenen genel seçimler öncesinde yerel seçim sonuçları yakından izleniyor.

5 yıl önceki yerel seçimlerde Roma ve Torino gibi iki önemli kenti kazanan 5 Yıldız Hareketi'nin seçimlerde bu kentleri kaybetmesi halinde anketlerdeki düşüşünü teyit etmiş olacak.

2018'deki son genel seçimlerde yüzde 32 ile en büyük parti olan 5 Yıldız Hareketi, son anketlere göre oy oranını yarıya indirerek ülkenin 4. partisi konumuna gerilemiş durumda.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI