radyobir
radyobir

İtalya'da Hitler'i öven sağcı aday partiden çıkarıldı

İtalya'da 25 Eylül'de düzenlenecek genel seçimlerde sandıktan birinci çıkması beklenen İtalya'nın Kardeşleri isimli parti, Nazi lideri Adolf Hitler'i öven paylaşımları nedeniyle bir adayının partiyle ilişkisinin kesildiğini duyurdu.

22 Eylül 2022 07:38 | Kategori: Avrupa

Sosyal medya paylaşımlarında Nazi lideri Adolf Hitler'i öven İtalya'nın Kardeşleri isimli aşırı sağcı parti, seçimlerde aday olarak yer alacak bir üyesinin adaylığını askıya aldı.

Parti, kökenlerini 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan neo-faşist İtalyan Sosyal Hareketi'ne (MSI) dayandırıyor. Ancak İtalya'nın gelecek başbakanı olması beklenen MSI lideri Meloni kendisini aşırı sağdan uzaklaştırmaya çalışıp partisinin ılımlı muhafazakar bir güç olduğunu ileri sürüyor.

Bir Fransız televizyonuna 1996'da verdiği bir röportajda Meloni, İtalyan faşist lider Mussolini'yi 'iyi bir siyasetçi' olarak tanımlamıştı.

Partiyi eleştirenler, MSI'ın neo-faşistleri bünyesinde bulundurduğunu söylüyor. Hali hazırda Mussolini'nin soyundan gelen iki kişi de partinin üyeleri arasında yer alıyor. La Repubblica gazetesi ise kısa bir süre önce, şu anda partinin adayları arasında yer alan Calogero Pisano'nun Adolf Hitler'i 'büyük bir devlet adamı' olarak tanımladığı sekiz yıl önceki bir sosyal medya yorumunu yayınladı.

Sicilya'da aday olan Pisano, 2016'da Meloni'yi 'modern faşist' olarak tanımlayan birini övmüş ve 'İtalya'nın Kardeşleri'nin gerçek ideallerini asla gizlemediğini' ifade etmişti.

Söz konusu paylaşımlar, İtalya'daki Yahudi toplumunda rahatsızlığa yol açtı. Roma Yahudi Cemaati lideri Ruth Dureghello, "Hitler'i övenlerin bir sonraki parlamentoda oturabileceği fikri kabul edilemez" açıklaması yaparak, "Nefreti meşrulaştıranlara zemin verilemez" ifadelerini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI