radyobir
radyobir

İztuzu'yla ilgili bir iptal kararı daha!..

Çevrecilerin direniş çadırında yürüttüğü eylemlerle gündeme gelen Muğla'nın Ortaca ilçesinde deniz kaplumbağalarıyla ünlü İztuzu Plajı'ndaki işletmelerin özelleştirilmesine yönelik hukuki süreç devam ederken, belediye ve çevreciler lehine bir durdurma kararı daha çıktı. Durdurma kararını Muğla 2'inci idare mahkemesi aldı. Aynı mahkeme 1 ay kadar önce sahilin özel sektöre geçmesi lehinde karar almıştı.

23 Ocak 2015 13:56 | Kategori:

Muğla 2. İdare Mahkemesi,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İztuzu Plajı’ndaki işletmelerin, MUÇEV ile devir yapılmasına ilişkin Başbakanlık onayının iptali davasında yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

DEMİRCİ: TÜM İŞLETMELER İÇİN ÖNEMLİ

İztuzu Kumsalını Koruma Platformu Sözcüsü Murat Demirci, "Muğla’daki işletmeleri devir alıp işletmeye vermesi için kurulan MUÇEV ile Çevre Bakanlığı arasındaki devir için Başbakanlık onayına yürütmeyi durdurma kararı geldi. Bu onay Muğla ilindeki 14 işletmenin MUÇEV Ltd. Şirketi’ne devrinin onayıydı. Muğla 2. İdare Mahkemesinin 2014/1242Esas sayılı dosyasında verilen 15.01.2015 tarihli yürütmeyi durdurma kararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının MUÇEV ile Muğla ilindeki ÖÇK bölgelerinde yer alan 14 yere ilişkin olarak Başbakanlıkça verilen 26.05.2014 tarih ve 1345 sayılı onaya ilişkin olduğundan oldukça önemlidir. Sadece İztuzu değil. Diğer işletmeler için emsal teşkil edecek. Biz İztuzu için açmıştık. Ama onay 14 işletmenin devrine yönelik olduğu için örneğin Ölüdeniz’in özel işletmeye verilmesi açısından da emsal olacak. Ortaca Belediyesi'nin İztuzu’na dair protokol yönünden açmış olduğu davada verilen yürütmeyi durdurma kararı diğer davaları da etkileyecek niteliktedir. MUÇEV ile protokol yapılmasına ilişkin Başbakanlık onayının iptali davasında verilen 15/01/2015 tarihli yürütmenin durdurulması kararı, İztuzu için rant olarak görülmekten kurtuluşa giden yolun mihenk taşıdır” dedi.

SÜREÇ BÖYLE İŞLEDİ

Ortaca Belediye Başkanlığı;  yüzde 50’si Muğla Valiliği, yüzde 50’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye Çevre Koruma Vakfı  (TÜÇEV)  ortaklığıyla kurulan MUÇEV  Limited Şirketi’nin  buradaki tesislerin işletmesini alan DALÇEV şirketi ile protokolünün iptaline yönelik açtığı davada durdurma kararı aldırdı. Tam bunun üzerine  DALÇEV yaptığı itirazla bu durdurma kararlarını kaldırdı. Ardından da 25 Aralık’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile MUÇEV arasındaki protokolü hem de MUÇEV ve DALÇEV arasındaki protokollere tedbir kararı geldi. 15 Ocak’ta yaşanan yeni gelişmede ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı ile tesislerin MUÇEV’e devir yapılmasına ilişkin Başbakanlık onayının iptali davasında,  Muğla 2.İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI