radyobir
radyobir

Jacques Chirac hayatını kaybetti

Fransa'nın 86 yaşındaki eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac hayatını kaybetti. Chirac 1995-2007 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanı koltuğunda oturmuştu.

26 Eylül 2019 10:26 | Kategori: Dünya

Ailesi, Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın 86 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu. 

SARKOZY: HAYATIMIN BİR BÖLÜMÜ YOK OLDU

Eski cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy, yayımladığı mesajda Chirac'ı 'ne bağımsızlıktan ne de Avrupa'ya bağlılığından asla taviz vermeyen bir akıl hocası' olarak niteledi. Sarkozy, "Hayatımın bir bölümü yok oldu" dedi.​

CHIRAC KİMDİR?

Tam adı Jacques René Chirac 29 Kasım 1932'de Paris'te dünyaya gelmişti.

Siyasi hayatına 1965'de Sainte-Fereole'de il genel meclis üyesi olarak başlayan Chirac, milletvekilliği yaptıktan sonra 1977'de Paris Belediye Başkanı olmuştu.

Chirac, François Mitterrand Cumhurbaşkanlığı döneminde 1986'de başbakanlık görevine getirilmişti.

1995'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu aşırı sağcı Jean-Marie Le Pen'e karşı kazanan Chirac, 12 yıl boyunca cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.

Fransa'nın en önemli siyasi figürlerinden biri olan Chirac Irak savaşı konusunda ABD'nin karşısında durmuş, Avrupa ülkelerinin birliğine büyük önem vermişti.

'TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİ ARZU EDİLMİYOR AMA UZUN VADEDE GERÇEKLEŞEBİLİR' DEMİŞTİ

Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde de önemli rol üstlenen Chirac, 2004'te gazetecilerin Türkiye'nin olası üyeliği konusundaki sorularına şu yanıtı vermişti: "Birincisi Türkiye’nin üyeliği arzu ediliyor mu, özellikle prensipte arzu ediliyor mu? İkincisi, Türkiye’nin üyeliği bugün mümkün mü? Benim kanıma göre Türkiye’nin Avrupalı olma yeteneği (vokasyonu) vardır. Ama Avrupa Birliği'ne girmesi için gerekli kriterleri bugün henüz tamamlamamıştır. Çok önemli bir konu olduğu için detaylarıyla açıklanmaya değerdir.

Şimdi birinci soru ‘Türkiye’nin üyeliği arzu ediliyor mu? Türkiye’nin kısa vadede Avrupa Birliği'ne girmesinin arzu edilmediği kesin bir gerçektir. Ama kanımca bu uzun vadede olabilir. Tabii ki bu ülkede bugün izlenen pozitif gelişmeler teyit edilirse bu gerçekleşebilir.

Niçin uzun sürede üyeliği arzu edilir, iki nedenle. Birincisi Türkiye’nin Avrupalılık yeteneği vardır. Buna geçen yüzyılın bütün tarihi şahit olmuştur. Tabii François-1 e kadar uzanmayacağım ama Türkiye’nin kaderi daima Avrupa’ya bağlı olmuştur ve bu ülke her zaman Avrupa medeniyetleriyle birlikte olmuştur (işbirliği yapmıştır).

Türkiye bugün NATO, Avrupa Konseyi, OECD ve özellikle Avrupalı diğer kurumların en önemli ve özverili üyesidir. Diğer taraftan 40 yıldan fazla zamandır, 1963 te Türkiye bir gün Avrupa Birliği’ne girmeye karar vermiştir. Bu 1963'te oluyor."

Türkiye’nin AB ile üyelik müzakere süreci resmi olarak 3 Ekim 2005’te başlamıştı.

2011'DE YOLSUZLUK DAVASINDA HÜKÜM GİYMİŞTİ

Öte yandan Chirac, 2011'de aleyhindeki yolsuzluk davasında suçlu bulunmuş ve 2 yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırılmıştı.

Afrika ile yakın ilişkileri nedeniyle 'Afrikalı' lakabı da takılan Chirac, eski sömürgeler üzerinde fazla etkisi olduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI