radyobir
radyobir

Japonya ve Ürdün, "iki devletli çözüm" vurgusu yaptı

Japonya ve Ürdün, Filistin-İsrail geriliminin tırmanmasını önlemek için "iki devletli bir çözümün" gerçekleştirilmesini engelleyecek eylemlere karşı itidal vurgusu yaptı.

12 Nisan 2023 08:00 | Kategori: Ortadoğu

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, resmi ziyaret kapsamında Tokyo'da bulunan Ürdün Kralı 2. Abdullah ile bir araya geldi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, 30 dakika süren görüşmede, Kral Abdullah ile Kişida ikili ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Görüşmede Kişida, Filistin-İsrail arasında gittikçe artan tansiyona yönelik ülkesinin taşıdığı kaygıları ileten Kişida, Ürdün'ün Kudüs'teki kutsal yerler üzerindeki rolünün son derece önemli olduğunu kaydetti.

Kişida söz konusu gerilimleri düşürmek üzere Ürdün, Mısır, ABD, İsrail ve Filistin'den oluşan 5'li oluşumun çabalarından memnuniyet duyduğunu aktardı.

İki lider, gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek amacıyla "iki devletli bir çözümün” gerçekleştirilmesini engelleyecek tek taraflı eylemlere karşı itidal vurgusu yaptı.

Abdullah ve Kişida, Orta Doğu'da Irak ve Suriye ile Doğu Asya'da Çin ve Kuzey Kore dahil çeşitli alanlarda fikir alışverişinde bulundu.

Kişida, ikili diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 70. yıl dönümüne erişeceği 2024 yılını işaret ederek, karşılıklı stratejik partnerliği geliştirmek istediklerini söyledi.

İki lider, "Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Programı” kapsamında Japonya'dan Ürdün'e verilecek 713 milyon yenlik hibe yardımı anlaşmasına imza attı.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, 6 Nisan'da Japonya ve Birleşik Krallık'ı kapsayan yurt dışı turuna çıkmıştı. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI