radyobir
radyobir

Jeff Flake ABD'nin Ankara büyükelçisi oluyor

ABD Başkanı Joe Biden dün Cumhuriyetçi eski senatörü Jeff Flake'i Türkiye büyükelçisi olarak aday gösterdi.

14 Temmuz 2021 08:19 | Kategori: Dış Politika

Biden, NATO üyesi Türkiye ile ABD'nin ilişkilerinin gergin kalmaya devam ettiği bu dönemde önemli bir role siyasi bir aday sunmuş oldu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a karşı eleştirilerini dile getirmiş bir siyasetçi olan Flake, 2013-2019 yılları arasında Arizona'da senatör olarak görev yapmıştı.

Flake yaptığı açıklamada, "ABD'nin uzun zamandır NATO müttefiği olan Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerinin stratejik önemi göz önüne alındığında, Başkan Biden'ın büyükelçilik adaylığı ile bana duyduğu güvenden onur duyuyorum" dedi.

Washington ve Ankara arasında ilişkiler son yıllarda Ankara'nın Rusya'dan S-400 alımı, Suriye ve doğu Akdeniz'deki politika farklılıkları nedeniyle bozulmuştu.

Biden, başkan olmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı Trump'a kıyasla daha soğuk bir tutum benimsedi. Biden göreve gelmesinin ardından 1915 olaylarını soykırım olarak tanıdı ve Türkiye'nin insan hakları ihlallerine karşı eleştirilerini artırdı.

Ancak Biden'ın 20 Ocak'ta görevi devralmasından beri ilk defa geçen ay Brüksel'de ilk yüz yüze görüşmelerini gerçekleştiren iki lider ilişkilere dair daha olumlu bir tavır takındı fakat bu görüşmelerin ardından somut bir ilerleme açıklanmadı.

İki ülkenin işbirliği yapabileceği konulardan biri Afganistan. Ankara, ABD ve NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil havalimanını işletmeyi ve korumayı teklif etmişti. Türkiye ABD ile finansal, siyasal ve lojistik destek sağlamak için görüşmeler yürütüyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI