radyobir
radyobir

Johnson konutta verilen partiler için Saray'dan özür diledi

İngiltere Başbakanlık Ofisi, Kraliçe İkinci Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip'in cenazesinden önceki gece Başbakanlık'ta düzenlenen iki parti nedeniyle Buckingham Sarayı'ndan özür diledi.

15 Ocak 2022 08:51 | Güncelleme :15 Ocak 2022 09:11 | Kategori: Avrupa

Başbakanlık'taki veda partileriyle ilgili haberi ilk olarak Daily Telegraph gazetesi yazmış ve 16 Nisan 2021'de gerçekleşen partilerin ertesi günün erken saatlerine kadar devam ettiğini bildirmişti.

Başbakan Boris Johnson'ın sözcüsü, "Bunun ulusal yas sırasında gerçekleşmesi derinden üzücü" ifadesini kullandı.

Johnson'ın iki partiye de katılmadığı bildirildi; ancak Başbakanlık'ta Covid kurallarının çiğnendiği iddiasıyla ilgili sorularla karşı karşıya.

Johnson, salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamalar devam ederken Başbakanlık Konutu'nda katıldığı başka bir partiyle ilgili de dün özür dilemişti.

Covid kurallarına aykırı oldukları ifade edilen partilere dair son ifşaatlar, Kraliçe'nin kısıtlamalar nedeniyle cenazede tek başına otururken çekilmiş fotoğrafları ile kıyaslayan muhalefet partilerinden tepkilere yol açtı.

Daily Telegraph: Kraliçe yastayken Başbakanlık'ta parti düzenlendi

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İngiltere'de koronavirüs kısıtlamalarının sürdüğü 16 Nisan 2021'de, Başbakanlık'ta iki veda partisi düzenlendiğini yazdı. Başkent Londra'da bu tarihten bir gün sonra Edinburgh Dükü Prens Philip'in cenaze töreni yapılmıştı.

Daily Telegraph, iki veda partisine yaklaşık 30 kişinin katıldığını, içkili partilerde müzik eşliğinde sabahın erken saatlerine kadar dans edildiğini bildirdi.

Gazeteye göre veda partileri, The Sun gazetesine editör yardımcısı olduğu için görevden ayrılan, Başbakan Boris Johnson'ın iletişim direktörü James Slack ve Johnson'ın fotoğrafçılarından biri için düzenlendi.

Daily Telegraph, Slack'in veda partisi sırasında, Başbakanlık yakınında bir yerden, bir valiz dolusu şarap getirildiğini, iki partiye katılanların ilerleyen saatlerde Başbakanlık Konutu'nun bahçesinde birlikte eğlendiklerini yazdı.

Johnson'ın ise bu partilere katılmadığı ve hafta sonunu Chequers'teki çiftlik evinde geçirdiği belirtildi.

İngiltere'de, 16 Nisan 2021'de, koronavirüs kısıtlamaları uyarınca, farklı evlerde yaşayanların iç mekanlarda bir araya gelmelerine izin verilmiyordu.
Başbakan Johnson'ın istifası isteniyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Mayıs 2020'de koronavirüs kısıtlamaları sürerken Başbakanlık'ta düzenlenen bir partiye katıldığını itiraf etmiş ve özür dilemişti. Johnson'a istifa etmesi yolunda baskılar artıyor.

Daha önce de, koronavirüs kısıtlamaları sırasında, Başbakanlık'ta partiler düzenlendiği ortaya çıkmıştı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin genel başkan yardımcısı Angela Rayner, Daily Telegraph'ın haberi sonrası yaptığı açıklamada, Johnson'a tepki gösterdi.

Rayner, "Kraliçe, yaşadığı travmaya karşın, o zamanlar pek çok kişinin yaptığı gibi, sabah tek başına yas tut. Halkının çıkarlarına uygun şekilde, kurallara uygun biçimde hareket etti. Başbakanlık'taki kültür ve davranışlarla ilgili olarak söyleyecek söz bulamıyorum. Yaşananların tek sorumlusu Başbakandır" dedi.

Liberal Demokrat Parti lideri Ed Davey de, Başbakan Johnson'a istifa çağrısını yineledi.

Davey, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kraliçe'nin tek başına oturarak eşinin yasını tutması, karantina döneminin en çok akıllarda kalan görüntüsüydü. 2. Elizabeth bunu Kraliçe olduğu için yapmadı. O da diğer herkes gibi insandı, birçok kişi gibi yas tutuyordu. Kraliçe yas tutarken, Başbakanlık'ta parti vardı" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI