radyobir
radyobir

K. Kore uzun menzilli füze fırlattı

Güney Kore, Kuzey Kore'nin bütün uyarılara karşın uzun menzilli bir roket fırlattığını açıkladı.

07 Şubat 2016 08:59 | Kategori: Dünya

Pyongyang'ın bu hamlesi, yasaklı füze teknolojisini deneme girişimi olarak görülüyor.

Kuzey Kore hükümeti, geçtiğimiz günlerde BM kurumlarını önceden bilgilendirerek yörüngeye bir gözetleme uydusu yerleştirmeyi planladığını bildirmişti.

Hem Güney Kore hem de ABD savunma yetkilileri, Reuters'a yaptıkları açıklamalarda roket fırlatma işleminin gerçekleştirildiğini teyit ediyor.

Ülkenin kuzey batısındaki füze üssünden fırlatılan roketin Japonya'ya ait Okinawa adasının güneyinin üzerinden geçtiği anlaşılıyor.

Bazı uzmanlar, Pyongyang'ın ABD'ye ulaşabilecek menzile sahip nükleer silahlar geliştirmekte olduğunu söylüyor.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, roketin fırlatılmasını 'kesinlikle kabul edilemez' bulduğunu belirterek, hamlenin BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlali olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi kararları, ülkelerin nükleer ya da balistik füze taşıma kapasitesi olan füze denemelerini yasaklıyor.

Güney Koreli gözlemciler, 2011'de ölen eski Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'in doğum günü olan 16 Şubat'tan önce bir füze fırlatabileceğini söylüyordu.

Pyongyang, 6 Ocak'ta nükleer silah denemesi gerçekleştirdiğini açıklamış, bu hamlesi de uluslararası toplumdan büyük tepki almıştı.

Kuzey Kore, uzay programının tamamen bilimsel amaçlarla yürütüldüğünü söylüyor.

Ancak bu gerekçe aralarında ABD, Güney Kore ve hatta müttefiki Çin'in de bulunduğu önde gelen ülkeler tarafından ikna edici bulunmuyor ve füze programının ABD'yi de vurabilecek menzile sahip kıtalararası balistik füze geliştirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Kuzey Kore'nin roket denemeleri

Mayıs 2015: Kuzey Kore, denizaltıdan fırlatılan bir füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı, ancak açıklama şüpheyle karşılandı.

Aralık 2012: Kuzey Kore, yörüngeye bir uydu yerleştirdiğini açıkladı, ABD savunma yetkilileri 'yörüngede bir nesnenin bulunduğunu' teyit etti.

Nisan 2012: Kuzey Kore'nin fırlattığı bir roket havada infilak etti ve denize düştü.

Nisan 2009: Kuzey Kore, başarıyla bir füze fırlattığını açıkladı, ABD denemenin başarısız olduğunu, füzenin denize düştüğünü duyurdu.

Temmuz 2006: Kuzey Kore Taepodong-2 füzesi fırlattığını açıkladı, ABD füzenin denize düştüğünü duyurdu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI