radyobir
radyobir

K. Mitrovica'nın yeni belediye başkanına Sırplardan tepki

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerden biri olan Kuzey Mitrovica'da belediye başkanlığına seçilen Erden Atiq, Kosovalı Sırpları temsil etmediği gerekçesiyle görevine tepkilerle başladı.

20 Mayıs 2023 06:23 | Kategori: Balkanlar

Kosova'da Sırpların yoğun yaşadığı 4 belediyede 23 Nisan'da yapılan olağanüstü yerel seçimlerde en çok oyu alarak Kuzey Mitrovica Belediye Başkanı seçilen Atiq için yemin töreni düzenlendi.

Atiq, belediye meclisinde düzenlenen törende Arnavutça ve Sırpça yemin ederek görevine başlarken, burada yaptığı konuşmada, ayrım gözetmeden tüm Kuzey Mitrovica vatandaşları için çalışacağını söyledi.

Seçimleri boykot eden Sırp Listesi ise Atiq'in yemin töreninin ardından, Kuzey Mitrovica'da olağanüstü bir basın toplantısı düzenleyerek, Atiq'in, Kosovalı Sırpların oylarıyla seçilmediği ve onları temsil etmediğini belirtti.

Sırp Listesi Genel Başkan Yardımcısı Igor Simiç, Kosovalı Sırpların barışa bağlı olduğunu ancak 1 Haziran'a kadar temel haklarının ihlali durdurulmazsa Sırp halkının kararlı bir tepki göstereceğini ifade etti.

Yemin töreni sonrası Sırbistan'dan da tepki geldi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de Panceva kentinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Kosovalı Sırplar, kendilerine yapılan zorbalığın sona erdirilmesi için 1 Haziran'a kadar süre verdi. Çok endişeliyim zira Kosova'dan ne tür bir provokasyonun geleceği belli değil." dedi.

Sırbistan'ın büyük zorluklar yaşadığını söyleyen Vucic, "Sırbistan'ı yok etmenize izin vermeyeceğim. Umduğunuz gibi bağımsız bir Kosova alamayacaksınız." diye konuştu.

Sırbistan Hükümeti Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic de Kurti ve Atiq'in kuzeyde "ilhak" başlattığını iddia ederek, "Kurti, Sırp halkını sürgün etmek ve bir savaş başlatmak istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Mitrovica Belediyesine asılan Kosova bayrağına tepki gösteren Petkovic, "Yapılan ilhakın göstergesi olarak da bir bez parçası asılmış binaya. O bizim için bir bayrak değil. Atiq'in resmiyeti yoktur. 45 bin seçmenden sadece 1567'si oy kullandı." ifadelerini kullandı.

Ouint ülkelerinden de seçimlere ilişkin açıklama

Bu arada, Atiq'in yemin töreninden önce Quint ülkeleri (ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık) de bir açıklama yayınlayarak, Kosova'nın kuzeyindeki olağanüstü yerel seçimlerle ilgili endişelerini belirtti.

Quint'in açıklamasında, Kosova'nın kuzeyinde düzenlenen seçimlerin Sırp Listesi'nin boykotu nedeniyle uzun vadede sürdürülebilir bir çözüm sunmayacağına işaret edilerek, "Tüm aktörleri, bu belediyelerde sürdürülebilir katılımcı temsili demokrasi sağlayan bir çözüm için yerel topluluklar da dahil olmak üzere tüm ilgili taraflar arasında acilen birlikte çalışmaya çağırıyoruz." açıklamasında bulunuldu.

Öte yandan, Kosova'daki en büyük Sırp partisi konumundaki Sırp Listesi, 23 Nisan'daki yerel seçimlere katılmamış, Kosovalı Sırplara "seçimleri boykot etme" çağrısında bulunmuştu.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu da olağanüstü yerel seçimlerde bölgede kayıtlı 45 bin 95 seçmenden sadece 1567'sinin (yüzde 3,47) oy kullandığını duyurmuştu.

Sırbistan-Kosova ilişkileri

Kosova, 117 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınmasına rağmen kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletlere üye olamaması nedeniyle "Avrupa'nın donmuş ihtilaf bölgeleri"nden biri olarak nitelendiriliyor.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI