radyobir
radyobir

Kadıköy Belediyesi direniyor!..

Kentsel dönüşümdeki en büyük sorun inşaat firması ile hak sahiplerinin anlaşamaması. Fikirtepe'deki bir projede tüm hak sahipleri imzayı attı, arsa sahibi Kadıköy Belediyesi 'olur' demedi. Belediye yerini satmak istiyor. Firma ise 'istenen bedel piyasa ortalamasının çok üstünde' diyerek almıyor.

23 Kasım 2014 10:10 | Kategori:

Türkiye’deki riskli binaların yenilenmesi hedefiyle başlatılan kentsel dönüşüm hamlesinde en zor süreç mülk sahibi ile dönüşüm yapacak firmanın anlaşması. Kat karşılığı anlaşma yapan inşaat firmaları hak sahiplerinin isteklerini yüksek bulurken, hak sahipleri de isteklerinde haklı olduklarını söylüyor. Uzun süren pazarlık ve ikna dönemi, kentsel dönüşüm projelerinin de süresini uzatıyor. Kadıköy’e bağlı Fikirtepe bölgesinde bu defa Kadıköy Belediyesi hak sahibi konumuna geçti. Selimoğlu İnşaat ve Pana Yapı’nın ortak proje geliştirdikleri alanda, belediyenin 500 metrekare arsası bulunuyor. Firma, belediye ile anlaşmamadığı için inşaata başlayamıyor. 
 
BELEDİYEYİ BEKLİYORUZ

Selimoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Selimoğlu’nun verdiği bilgiye göre alandaki tüm maliklerle anlaşma yapıldı ve imza atmayan tek hak sahibi olarak belediye kaldı. Bölgede hak sahiplerine yüzde 60  vererek anlaştıklarını söyleyen Selimoğlu, "Belediye ‘kat karşılığı anlaşmam’ diyor, arsayı bize satmak istiyor. Biz ‘alalım’ diyoruz, metrekaresine 12 bin TL istiyor. Oysa bölgede rayiç değer 6-7 bin TL. Belediyenin istediği fiyat ödense bölgede kimse kat karşılığı anlaşamaz, herkez satış yolunu seçer. 100 metrekare yeri olan 1.2 milyon lira alırsa. Bu çok ciddi bir bedel” dedi.

KAMULAŞTIRMA OLABİLİR

8 aydır belediye ile anlaşmayı beklediklerini söyleyen Selimoğlu, hak sahiplerine aylık toplam 500 milyar lira kira yardımı yaptıklarını dile getirdi.  8 dönümlük alandaki proje  için ruhsat başvurunda bulunduklarını da belirten Aydoğan, Çevre ve Şehirlik Bakanlığı’nın belediye arsası için de kamulaştırma yolunu seçebileceğini söyledi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın verdiği bilgiye göre hak sahipleriyle 3’te 2 oranda anlaşma yapılan adalarda uygulanan acele kamulaştırma kanunu belediyeler için de uygulanabiliyor.
 
 Arsanın sahibi Kadıköy halkı

Arsalarını iki kez satışa çıktığını ancak alım olmadığını belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kentsel dönüşüme engel olmak istemediklerini belirterek, "Ancak arsamızı da ucuza satmak istemeyiz. Belediye arsa için bir çalışma yapıp fiyatı belirledi. İlk satışta metrekaresine 9 bin 500, ikinci satışta 12 bin lira istenildi. Bu arsa benim şahsi malım değil. Kadıköy halkının hakkını savunmak durumundayız. Eğer adada anlaşmayan gerçekten biz kaldıysak firmayla bir daha görüşürüm” dedi.

Bakanlığa bildirildi

Selimoğlu İnşaat temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir yazı ileterek süreç hakkında bilgi verdi. Bakanlığa iletilen yazıda "Belediye ile defalarca görüşme yapılmasına rağmen kat karşılığı anlaşma yapılmamış, satış istenmiştir. 18 şubatta arsa metrekaresi 7 bin 500 TL’den ihaleye çıkmış, şirketimiz kazanmasına rağmen ihale iptal edilmiştir. Sonrasındaki ihalede fiyat 9 bin 500 liraya yükseldi. Bu fiyat bölge ortalasının yüzde 30-40 üzerinde olup emsal oluşturacaktır”  denildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI