radyobir
radyobir

Kaligrafik

Yazar: Mustafa Eren Alternatif Yayıncılık

18 Şubat 2020 10:30 | Kategori: Okudukça

Geçmişten geleceğe gelenekselden çağdaşa...
Çağdaş hat sanatının en önemli ustalarından Mustafa Eren'in çalışmaları Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayınlanan "Kaligrafik" adlı bir kitapla taçlandırıldı.
Gravür sanatçısı İstanbul grafik sanalar Müzesi Kurucu Başkanı Prof. Süleyman Saim Tekcan'ın yorumuyla "Emin Barın'dan sonra Latin alfabesiyle hat sanatını zirveye ulaştıran son büyük usta" Mustafa Eren Fatih Sultan Mehmet'ten Atatürk'e Mevlana'dan Yunus Emre'ye Türk dünyasının en önemli isimlerini ve bu isimlerin en unutulmaz sözlerini/dizelerini kaligrafi çalışmalarıyla ölümsüzleştiriyor.
Söz ve kavramları zarif dokunuşuyla yeniden biçimlendiren Mustafa Eren büyük bir ustalıkla her kişi ve her sözün "en karakteristik unsuru"nu kurguluyor. Bu kurguda Nazım Hikmet'in özgürlükçü ve bütünleştirici söylemini Nasreddin Hoca'nın ince mizahını Fatih Sultan Mehmet'in sonuz gücünü harflerin uzantılarında yakalamak mümkün.
Mustafa Eren'in çalışmalarında mürekkep ile dijital teknolojinin buluşmasını da gözlemliyoruz. Üstelik bunu yaparken sanatına konu aldığı kişi ya da sözün çağının yansımalarını da ihmal etmiyor modern teknolojiyi gelenekseli günümüze taşımak için kullanıyor.
Ustalığını bugün yeni kuşakların yetişmesi için Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'nde verdiği derslerle sürdüren Mustafa Eren'in iki dilde hazırlanan "Kaligrafik" adlı kitabı bu sanata ve grafik tasarıma gönül vermiş herkes için bir rehber niteliğinde...

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI