radyobir
radyobir

Kamera kayıtları nereye gitti!..

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli zehirli ayakkabıların piyasadan toplatılmasıyla ilgili son durumu gazetecilerle paylaştı. Bakan Canikli, zehirli ayakkabıların antrepolardan çıkarıldığı günlere ilişkin kamera kayıtlarının kayıp olduğunu söyledi.

07 Aralık 2014 09:14 | Kategori: Ekonomi

Türkiye- Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği 3. Toplantısı için Atina'da bulunan Canikli kaldığı otelde Türk gazetecilere konuştu.

PEŞİNDEYİZ...

Başka bir depoda yine 19 bin 460 tane sağlığa zararlı kimyasal içeriği olan çift ayakkabı tespit ettikleri bilgisini veren Canikli," Henüz piyasaya sürülmemiş, imha edilmesi gereken, ama henüz imhası gerçekleşmemiş, piyasaya sürülmemiş ayakkabı ayrıca tespit edildi. Onların da en kısa zamanda imhası gerçekleştirilecek. Yaklaşık olarak 15 bin civarında sağlığa zararlı ayakkabıya el konuldu. Onlar imha edilecek. Diğerlerinin de peşindeyiz "dedi.

266 BİN TL CEZA

Adı geçen firmaya 266 bin TL ceza verildiğini söyleyen Canikli, " Firmanın piyasada olan 15 bin civarında ayakkabıyı toplaması, bedelini de iade etmesi gerekiyor. Bununla ilgili süre verildi. 10 gün içinde bunları toplayacağını ve bedelini ödeyeceğini ayrıca ilan etmesi gerekiyor" diye konuştu. Canikli firmanın bunu yapmaması durumunda bakanlığın devreye gireceğini ve işlem bedelinin firmadan tahsil edileceği bilgisini de verdi.

KAMUOYUNA YANSIMAYANLAR VAR

Zehirli ayakkabıya benzer durumlarla karşılaştıklarını kamuoyuna yansımayan başka olayları da tespit ettiklerini söyleyen Canikli, "Yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin bu kontrol yetkilerini kaldırdık ve tekrar bu yetkiyi devlete devrettik. Bundan sonra antrepoların tüm denetim işlemleri, bakanlığımız elemanları tarafından yapılacak. Ay sonuna kadar bütün bu devir teslim işlemleri gerçekleştirilecek" dedi.

KARŞILAŞTIRILACAK

Bakan Canikli, tüm Türkiye'deki Antrepolarda sayım yapılacağını ve kayıtlarda olması gereken eşyalarla mevcut eşyaların uyumlu olup olmadıklarının tespit edileceğini de sözlerine ekledi.

15 BİN AYAKKABI

Zehirli ayakkabıların satışta olmadığını ancak yasa dışı satışın mümkün olabileceğini söyleyen Canikli," Ürünlerin tamamı toplatılmış vaziyette. Sonuç itibariyle 15 bin tane ayakkabı, tehlike arz ediyor. Bu ilandan sonra ne kadarının satışta olduğunu, ne kadarının geri getirildiğini görmüş olacağız"dedi.

KAMERA KAYITLARI KAYIP

Zararlı ayakkabıların piyasaya sürülerek, bunların eskilerle değiştirildiğinin kesin olduğunu söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Bu malların antrepolardan çıkarıldığı günlere ilişkin kamera kayıtları da kayıp. Kamera kayıtlarının çalındığını biliyoruz. Ben bizzat orda bulunan bekçiyle ve orda bulunan tüm görevlilerle görüştüm"dedi. Canikli çalma olayının orayı bilen, içerde bulunan birilerinin eliyle olduğu konusunda kanaati olduğunu sözlerine ekledi. 

TAKİP EDİLİYOR

3 bin civarında ayakkabının bu firmanın raflarında bulunduğunu, ayakkabıların kim tarafından çıkarıldığını ıspat etmeye çalıştıklarını söyleyen Canikli," Elimizde önemli bir bilgi var. O saatlerde bir arabanın, 24'ü 25'e bağlayan gece saat 01:00 civarında bir aracın park ettiğini biliyoruz. O takip ediliyor şuanda" dedi.

400 BİN EŞYAYI DENETLEDİK

Piyasadaki 400 binden fazla eşyayı denetlediklerini söyleyen Canikli, " Oyuncaklardan, çocukların kullandığı emziklere kadar bir dizi eşya bu anlamda testten geçirildi. Bunların 30 binden fazlasına el konulmuş vaziyette"dedi.5 yıl öncesine göre uygunsuz ürünlerin bulunmasının azaldığını söyleyen Canikli denetimlerini sürekli yaptıklarını uygunsuz malların tespit oranının azaldığını da sözlerine ekledi. Bakan Canikli bir soru üzerine zehirli ayakkabıların menşeyinin Çin olduğu bilgisini de verdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI