radyobir
radyobir

Kanser düşmanı çeşit çeşit çay

Siyah çayın güçlü bir demir kaynağı olduğu uzun yıllardır bilinse de, son yıllarda popülerlik kazanan pek çok çeşit çay da en az siyah çay kadar sağlıklı. Her biri şifalı olan bu çayları ne amaçlarla kullanabileceğinizi, yan etkilerini ve evinizde nasıl yetiştirebileceğinizi öğrenip, lezzetli sağlık alternatiflerinden yararlanabilirsiniz.

26 Mayıs 2015 08:31 | Kategori: Sağlık

1. Yeşil çayın faydaları

Siyah çayın aksine toplanır toplanmaz kavrulup kurutulan yeşil çay, antioksidan yönünden de oldukça zengin bir bitki. Yeşil çayın içindeki antioksidan türü flavonol ve kateşinlerdir. Kateşinler, kanser oluşma riskini maksimum oranda azaltan ve kanser hücreleri ile savaşan mucizevî bir maddedir. Tansiyonu dengelemesi, kolesterolü düşürmesi, kan damarlarını güçlendirmesi, gribi önlemesi, stresi azaltması, Alzheimer’ı önlemesi gibi her alanda faydası olan bu şifalı bitki, idrar söktürücü olması yönünden de diyetisyenlerin, rejim yapanlara favori önerisidir. Yeşil çayı en doğru kullanma şekli, kaynayan suya değil, sıcaklığı 80-85 derece arasında değişen suya ilave etmektir; çünkü çok sıcak su kateşinlerin ölmesine sebep olur. Yeşil çay en çok Çin, Japonya ve Endonezya’da yaygındır.

2. Siyah çayın faydaları

Kafein maddesinin en yoğun olduğu çay çeşidi siyah çaydır. Diğer tüm çaylara göre daha yoğun bir tada sahip olan siyah çay, enerji vermesinin yanında, yeşil çaydan daha az da olsa yüksek oranda antioksidan içerir. Araştırmalara göre düzenli olarak siyah çay içen kadınların yumurtalık kanserine yakalanma riski, içmeyenlere göre çok daha azdır. Siyah çay yaklaşık 15-20 dakika demlendikten sonra servis edilebilir.

3. Beyaz çayın faydaları 

Beyaz çay, en yüksek antioksidan seviyesi ile ‘en sağlıklı çay’ olarak kabul edilir. Kanser hücrelerinin en büyük savaşçısı olan beyaz çay, aynı zamanda ‘gençlik aşısı’ ismiyle de nam salmıştır. Tüm bunlara ek olarak kalp sağlığınızı korumak ve kemiklerinizi güçlendirmek için en doğal yardımcıdır.

4. Oolong çayının faydaları

Yeşil çay ve siyah çay gibi ‘camellia sinensis’ bitkisinin yapraklarından üretilen oolong çayının yapraklarının fermantasyon süresi yeşil çaydan daha uzun, siyah çaydan daha kısadır. Çin, Tayvan ve Japonya’da çok yaygın olan bu çay, Çin restoranlarında yemeğin yanında sıklıkla ikram edilir. Kalp hastalıkları riskini azaltan, kan şekerini dengeleyen, kilo vermeye ve toksinlerin atılmasına yardımcı oolong çayı, aynı zamanda cildi de güzelleştirir. Oolong çayını ‘French pres’ yöntemi ile rahatlıkla içime hazırlayabilirsiniz.

5. Pu-Erh çayının faydaları

Bir siyah çay çeşidi olan Pu-Erh çayı, yüzlerce yıldır Çin’de kullanılan geleneksel yöntemlerle fermente edilen ve bu sayede yıllandırılarak da içilebilen bir çay çeşididir. Adını, çay toplarken yaprakları pantolonlarına saklayan Çinli köylülerin, zamanla bu topladıklarını ‘pantolon içi’ anlamına gelen ‘Pu-Erh’ olarak anmasından alır. Pek çok şifası olan bu çayın; kolesterolü düşürdüğü, yağ yakıtımı hızlandırdığı ve kan akışına katkı sağladığına inanılıyor. Pu-Erh çayı kapalı torbalarda yıllarca saklanıp, tekrar tekrar servis edilebiliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI