radyobir
radyobir

Karadeniz'de soğuk savaş!..

Ria Novosti'ye bilgi veren Rus askeri kaynaklar bu sayının Soğuk Savaş sonrasıdönem açısından rekor olduğunu söyledi.

09 Temmuz 2014 08:41 | Kategori: Dünya

Kaynak, "Amerikan kruvazör Vella Gulf, Burgas’a ulaştı. Fransız firkateyni Surcouf 4 Temmuz’da Karadeniz’e geldi. Bu iki gemiile birlikte NATO’ya ait savaş gemilerinin toplamı 9’a ulaştı. Biz Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana bu sayıda NATO savaş gemisini Karadeniz’de görmedik.” dedi.
Karadeniz’de halen iki Fransız keşif gemisi, İtalya’dan Dupuy de Lome ve Elettra bulunuyor. Breeze-2014 tatbikatı nedeni ile NATO grubu içinde yer alan İtalyan Rimini ve Türk TCG Akçay yer alıyor. Tatbikatta yer alan İngiliz HMS Chiddingfold da Karadeniz’de kalmaya devam ediyor.
Karadeniz’de 4 Temmuz’da başlayan ve 13 Temmuz’a kadar sürecek tatbikata 20 kadar savaş gemisi katılıyor. Karadeniz’e kıyısı olan NATO ülkeleri de tatbikatta yer alıyor. Gelişmeleri güvenliği açısından tehdit olarak gören Rusya da Karadeniz’de tatbikat başlattı.
Rusya, Karadeniz’de bulunan NATO savaş gemilerinin Montrö Anlaşmasına uygunluğunu yakından takip ediyor. Anlaşmaya göre Karadeniz’e sınırı olmayan ülkelere ait savaş gemileri bölgede 21 günden fazla kalamıyor. Amerikan savaş gemisi USS Taylor, arıza nedeni ile 11 gün fazla kaldığı için Moskova, Ankara’yı uyarmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI