radyobir
radyobir

Kaşıkçı davası Suudi Arabistan'a devredildi

Mahkeme, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında İstanbul'da başkonsoloslukta öldürülmesi ile ilgili 26 sanıklı davada yargılama durdurulurak dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesine karar verdi.

07 Nisan 2022 09:03 | Kategori: Dış Politika

Ölümünün arkasında Suudi Prensi olduğu iddiaları sürerken, savcı Kaşıkçı davasının Türkiye'den Suudi Arabistan'a devredilmesini 31 Mart'ta yapılan mahkemede talep etmişti. Adalet Bakanlığı da taleple ilgili olumlu görüş açıklamıştı.

Sivil toplum kuruluşları temsilcileri savcının talebinin ardından bu talebi "hayal kırıklığı" olarak tanımlarken, talep kabul edilirse bu durumun "kuzuyu kurda teslim" ve "insan hakları ihlali" olarak nitelendirmişlerdi. 

ABD tarafından 2021 yılı Mart ayında yayımlanan bir istihbarat raporunda Kaşıkçı'nın yakalanması veya öldürülmesi için başlatılan operasyona Prens Muhammed tarafından onay verildiği belirtilmiş, Suudi Arabistan ise raporda yer alan iddiaları reddetmişti.

Türkiye'deki mahkeme ayrıca istihbarat raporunun Türkiye'deki dosyaya eklenmesi talebini reddetmişti.

Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğü açıklanmıştı.

Kaşıkçı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a yönelik muhalif tavrı ile tanınıyordu. Kaşıkçı'nın parçalandığı açıklanan cesedine ise ulaşılamamıştı.

Son dönemde Türkiye'nin özellikle Ortadoğu ve Körfez Bölgesi'nde ilişkileri onarma çalışmaları kapsamında Türkiye ile Suudi Arabistan arasında Kaşıkçı'nın İstanbul'da konsoloslukta öldürülmesinin ardından bozulan ilişkileri de yumuşamaya başladı.

Teknik düzeyde başlatılan görüşmeler geçtiğimiz günlerde siyasi zemine de taşınmıştı. İki ülke liderlerinin önümüzdeki dönemde görüşmesi için de bir süredir hazırlık yapılıyor.

Muhafelet ise bu adımın Suudi Arabistan ile ilişkilerin düzelmesi ve Türkiye'nin döviz girdisi yaratma ihtiyacı nedeniyle yapıldığı gerekçeleriyle eleştiriliyor. 

Reuters'ın daha önce yayımladığı haberlerdeki bilgilere göre bölge ülkelerinden Suudi Arabistan ile swap anlaşmasını tamamlayan TCMB'nin Suudi Arabistan başta olmak üzere yeni swap anlaşmalarına ilişkin görüşmeleri devam ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI