radyobir
radyobir

Kavrulmuş fıstık daha fazla alerji yapıyor

İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, kavrulmuş fıstığın çiğ olanlara nazaran daha fazla alerji yaptığına işaret ediyor.

23 Eylül 2014 11:06 | Kategori: Sağlık

Araştırmacılara göre, kavurma işleminin yol açtığı kimyasal değişiklikler, vücudun bağışıklık sistemini savunma konumuna geçiriyor ve sonrasında alerjik reaksiyonları tetikliyor.
Araştırmanın sonuçları Alerji ve Klinik İmmunoloji Dergisi'nde yayımlandı.Ancak uzmanlar, insanların yine de kavrulmuş fıstık yerine çiğ fıstık tüketmeyi düşünmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
Araştırma kapsamında, farelere mideleri ve derilerinden fıstık proteini verildi.
Doğu Asya'da alerji daha az
Kavrulmuş fıstık verilen farelerin bağışıklık sistemi, (vücudun yabancı gibi görünen şeylere karşı savaşma yolu) çiğ fıstık verilen farelerininkinden daha güçlü tepki verdi.
İnsanlarda bağışıklık tepkileri değişiyor. Bazılarında bu tepki hafif kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkarken bazılarında boğazın şişmesiyle solunum güçlükleri yaşanıyor.
Alerjik reaksiyonu başlatan kimyasal değişikliğin kaynağının fıstığı kavurmak için kullanılan yüksek sıcaklık olduğu düşünülüyor.
Araştırmaya başkanlık eden Prof. Quentin Sattentau, "Araştırma ilk kez fıstık alerjisinin potansiyel tetikleyicisini ilk kez doğrudan gösteriyor" dedi.
Uzmanlara göre bu sonuç, kavrulmuş yerine haşlanmış, çiğ ya da kızartılmış fıstığın daha az tüketildiği Doğu Asya ülkelerinde görece az fıstık alerjisi görülmesini de açıklayabilir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI