radyobir
radyobir

Kayıp keçiler için AFAD seferber oldu

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisindeki 3 bin 200 rakımlı Palovit Yaylası'nda yabani hayvanların saldırısından kaçarken kaybolan ve 7 gündür bulunamayan 25 keçi için AFAD'dan 5 görevli adeta seferber oldu.

24 Ağustos 2016 11:39 | Kategori: Yaşam

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Palovit Yaylası'nda 7 gün önce yabani hayvanların saldırısından kaçarken kaybolan 25 keçiden 12'si, 5 kişilik Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekibinin zorlu çalışması sonucu bulundu.

Çamlıhemşin ilçesinde Haluk Sönmez ve Hasan Yeniçırak'a ait 450 küçükbaş hayvan, tilkilerin saldırısına uğradı.

Sürüdeki hayvanların bir kısmının tilkiler tarafından boğularak telef edildiği saldırıda, kaçmayı başaran 25 keçi ise sis nedeniyle kayboldu.

Keçileri bulmak için bölgede bir süre arama yapan Hasan Yeniçırak, tüm çabasına rağmen sonuç alamayınca kardeşi Sinan Yeniçırak'tan yardım istedi. Bölgede uzun yıllar çobanlık yapan Sinan Yeniçırak da keçileri bulamayınca Haluk Sönmez, yardım için AFAD Müdürlüğünü aradı.

Bölgeye gelen 5 AFAD görevlisi, Sinan Yeniçırak ile Kaçkar Dağları Mili Parkı içerisinde bulunan yaklaşık 3 bin 200 rakımlı Palovit Yaylası'na hareket etti. Gruptakiler, Çat köyü, Elevit, Trovit ve Palovit yaylaları güzergahındaki 80 kilometrelik yoldan 2 saatte keçilerin kaybolduğu Karunç mevkisine ulaştı. 

Ekip, sarp ve yamaç arazi şartlarına uygun kıyafetlerini alarak bölgede arama çalışması başlattı. Kayalık bölümün kaygan ve dik olması nedeniyle AFAD ekibi ve beraberindekiler güçlükle ilerleyebildi. Gruptakiler zaman zaman düşme tehlikesi geçirdi.

Arama ekibi, engebeli arazide yaklaşık 4 saatlik çalışmanın ardından 2 bin 900 rakımda buzul bölgesine sıkışmış 6 keçiye ulaştı. AFAD ekipleri ve Sinan Yeniçırak, yaklaşık bir saatlik çalışma sonucu keçileri bulunduğu bölgeden aldı. Kurtarılan keçilerin başında bir AFAD görevlisi bırakılırken gruptakiler, kalan keçilerin bulunması için aramayı sürdürdü.

Yürütülen 2 saatlik çalışma sonrası 3 bin rakımda kayalıklar arasında saklanmış 6 keçi daha tespit edildi. Zorlu yolculuğun ardından yaklaşık 7 saat sonunda bulunan 12 keçi, çıkılan yoldan güçlükle aşağı indirildi.

Halen kayıp olan 13 keçi ise bölgedeki ormanlık alanda aranacak.

AFAD'a teşekkür

Sinan Yeniçırak kurtarma operasyonunun ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, keçileri yaklaşık 10 gün önce aldıklarını belirterek, hayvanları aldıktan iki gün sonra Palovit Yaylası'na sis geldiğini, akşam üzeri ise keçilere tilkilerin saldırdığını anlattı.

Durum kendisine haber verildikten sonra bölgede arama yaptıklarını dile getiren Yeniçırak, 18 oğlağı başka bir çobanın yanında, 35 tanesini de kolay gezilebilen yamaçta kendi çabalarıyla bulduğunu söyledi.

Yeniçırak, yabani hayvandan ürken keçilerin, arama çalışmaları sırasında seslerini duymalarına rağmen yanlarına gelmediğini ifade ederek, bunun üzerine AFAD'a durumu bildirmekten başka çarelerinin kalmadığını kaydetti.

AFAD'ın bölgeye geldiğini ve çok profesyonel bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Yeniçırak, şöyle devam etti:

"Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Gerçekten canı gönülden ilgilendiler ve kısa zamanda hayvanlara ulaştık. Yalnız gerçekten çok ilginç bir şekilde hayvanları altışarlı gruplar olarak bölünmüş halde bulduk. Gerçekten çok mutluyum. Ekibe minnettarım. Kayıp 13 keçi daha var. Bazı vatandaşlar ormana kaçan keçi gördüklerini söyledi. Kalan 13 tanesini de ormanlık alanda arayacağız."

Keçilerin ürktükleri için kayalık alanda, yabani hayvanların çıkamayacağı alanlarda saklandıklarına dikkati çeken Yeniçırak, "Korktukları ve yabani kokusu aldığı için keçiler bulundukları yerden suya da inemiyor. Suyu görse bile kendini güvende hissetmediği için kayaların dibinde susuzluğa katlanıyor ancak biz aşağı getirdikten sonra hepsi ırmağın etrafında toplanarak suyunu içip sevindi. Gerçekten can kurtarmak güzel bir şey." diye konuştu.

Yeniçırak, keçilerin kendisini gördüğü ilk anlarda kaçtığını, alıştıktan sonra tekrar yakınlaştığını söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI