radyobir
radyobir

Kazakistan'da darbe suçlaması

Pazar günkü çatışmalarda en az 10 kişinin öldüğü Kazakistan'da, Milli Güvenlik Kurulu Sözcüsü Karasev, Rusya'yla bağı olan bir işadamını darbe planı yapmakla suçladı.

06 Haziran 2016 08:34 | Kategori: Dünya

Kazakistan Milli Güvenlik Kurulu Sözcüsü Ruslan Karasev, Ocak’tan bu yana tutuklu olan işadamı Tokhtar Tuleşov’un darbe planladığını iddia etti. "Protesto gösterileri düzenleyerek, toplumsal huzursuzluk yaratarak ve ortamı alevlendirerek ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmayı planlıyordu. Tuleşov’un Atırav, Astana, Almatı, Oral ve Kızılorda’da ‘toprak reformu’na karşı olduğu iddiasıyla düzenlenen gösterileri teşvik ve finanse ettiği yönünde kanıtımız var” dedi.

Sözcü Karasev, Tuleşov’la işbirliği yaptığı iddia edilen pek çok kişiyi hafta sonunda yakaladıklarını söyledi. Bunlar arasında iki ayrı askeri üssün komutanları da bulunuyor.

Ülkenin en büyük bira fabrikalarından birinin baş yöneticisi olan Tuleşov, Rusya merkezli Terör Tehdidini Analiz Merkezi’nin Kazakistan bürosunu yönetiyor. Merkezin internet sitesinde Batı karşıtı ve Rus yanlısı makaleler yayımlanıyor. Bunlar arasında IŞİD’in Ukrayna’daki milliyetçilere yardım ettiğini iddia eden bir yazı da bulunuyor.

Binlerce kişi sokaktaydı

Nisan ve Mayıs ayında Kazakistan’da düzenlenen sokak gösterilerinde binlerce protestocu bir araya gelmişti. Hükümetin toprak reformu planının tetiklediği gösterilerde, 1989’dan bu yana Devlet Başkanı olan Nursultan Nazarbayev yönetiminden duyulan hoşnutsuzluk dile getirilmişti.

‘Radikal dini grupların takipçileri saldırdı’

Kazakistan’ın Aktöbe şehrinde bir askeri birim ile iki silah dükkânına yapılan saldırılar ve saldırıların ardından yaşanan çatışmalar sonucu 3’ü asker, 3’ü sivil 6 kişi ölmüştü. İçişleri Bakanlığı 4 saldırganın öldürüldüğünü Pazar akşamı bildirmişti. Bugün tekrar açıklama yapan Bakanlık, gece 5 saldırganın daha öldürüldüğünü, ikisinin de yakalandığını duyurdu.

Açıklamada saldırganlar için "geleneksel olmayan, radikal dini grupların takipçileri” ifadesi kullanıldı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI