radyobir
radyobir

Kazaları önleme konusunu görüşecekler

Türkiye ve Yunanistan Doğu Akdeniz'de silahlı güçleri arasında istenmeyen kazaların önlenmesi için görüşme yürütmek üzere anlaştı.

04 Eylül 2020 08:15 | Kategori: Dış Politika

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başlattığı bu inisiyatif Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların paylaşımı kaynaklı gerilimi azaltmayı amaçlıyor.

Dün ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile telekonferans yöntemiyle görüştü. İki lider Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri ele aldı.

Stoltenberg dün yaptığı açıklamada, "Yunan ve Türk liderler ile görüşmelerimin ardından, bu iki müttefik ülke Doğu Akdeniz'de kaza ihtimalini azaltmak üzere askeri ayrıştırma mekanizmaları kurmak için NATO bünyesinde teknik görüşmelere başlama konusunda mutabık kaldı" dedi.

Yunanistan ve Türkiye her ne kadar NATO üyesi olsa da Akdeniz'deki egemenlik ve potansiyel petrol ve doğalgaz kaynakları üzerindeki hak iddiaları birbiriyle çakışıyor.

İki ülkenin savaş gemisinin geçen ay ufak da olsa kaza yapması askeri gerilimin aniden yükselmesine yol açtı.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada NATO'nun girişimine destek beyan edilirken Yunanistan'ın da benzer bir adım atmasının beklendiği ifade edildi. Açıklamada NATO nezdindeki görüşmelerin ikili sorunların çözümü için değil, Türk ve Yunan askeri makamları arasında daha önce ikili düzeyde ele alınan düzenlemelerle bağlantılı olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, "ülkemizin Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelere, uluslararası hukuk çerçevesinde, adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümler bulunması için, önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğunu... hatırlatmak isteriz" denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Merkel ile görüşmesinde Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile onlara destek veren ülkelerin çözümsüzlüğü ve gerginliği tırmandırıcı adımlar attığını ifade etti.

Erdoğan, "Yunanistan ve Rum kesimi ile onlara arka çıkan ülkelerin çözümsüzlüğü ve gerginliği tırmandırıcı adımlar attığını" ifade ederken, Merkel'in Doğu Akdeniz'deki sorunların çözümüne destek vermesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI