radyobir
radyobir

Kerry: "Çatışmalar azaldı!.."

Suriye'de ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştıkları ateşkes resmen yürürlüğe girdi. Resim güçleri, 7 gün boyunca çatışmaların duracağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ateşkes ilanından itibaren çatışmaların azaldığını söyledi.

13 Eylül 2016 06:28 | Kategori: Dünya

Suriye rejimi güçleri, ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştıkları 'saldırmazlık anlaşması' kapsamında ülke genelinde 7 gün sürecek ateşkesi resmen ilan etti.

Suriye devlet televizyonunda konuşan rejim güçleri sözcüsü, 'silahlı grupların tüm olası ihlâllerine anında karşılık verileceğini' ifade etti. Suriyeli muhalif gruplar ise henüz ateşkese dair resmi açıklama yapmadı.

Kerry: Çatışmalar azaldı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ateşkesin başlamasından itibaren çatışmalarda azalma olduğuna dair ön raporlar aldıklarını, bazı yerlerde çatışmaların hâlen yaşandığını söyledi.

Kerry, Rusya'dan Esed'in ateşkese uyacağına dair taahhüt verdiğini öğrendiğini de aktardı.

Ateşkesin etkinliğine dair konuşmak için çok erken olduğunu ifade eden Kerry, bazı yerlerde ihlaller olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

ABD - Rusya ortak harekata başladığında rejim uçakları uçmayacak

Halep'e insani yardım ulaştırılmasının ölüm kalım meselesi olduğunun altını çizen John Kerry, bu ateşkesin Suriye'yi tek parça ve barış hâlinde tutabilmek için son şans olabileceğini söyledi.

Kerry, ABD ile Rusya'nın koordine hava saldırılarına kısa süre içinde başlayacağını açıkladı, bu süreç başladığında artık Suriye rejiminin savaş uçaklarının ılımlı muhaliflerin bulunduğu alanlar üzerinde uçmasına izin verilmeyeceğini ifade etti.

'Halep'e insani yardım hemen başlayacak'

Halep'e insani yardımın kuzeyden Castello yolu üzerinden hemen başlayacağını ifade eden Rusya Dışişleri, Suriyeli muhaliflerin de ateşkese uyacaklarını açıklamaları konusunda ABD'ye güvendiklerini açıkladı. 

IŞİD ve Temmuz ayına dek Nusra Cephesi olarak bilinen gruplar ise saldırmazlık anlaşmasının kapsamı dışında olacak, bu gruplara yönelik operasyonlar devam edecek.

Geçen cuma İsviçre'nin Cenevre kentinde varılan anlaşmaya göre, Suriye'de Kurban Bayramı'nda çatışmaların durması konusunda ABD ile Rusya arasında varılan ateşkesin yerel saat ile 18.45'te yürürlüğe girdiği duyurulmuştu.

ABD ile Rusya, 15 saatlik toplantının ardından Suriye'de ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmıştı. İki ülke ortak hava saldırıları düzenleme konusunda da mutâbakata varmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da anlaşmayla ilgili olarak "Memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI