radyobir
radyobir

Kim Jong-un'u tebrik eden Donald Trump topa tutuldu

Donald Trump, ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü Yönetim Kurulu'na kabul edilmesinin ardından Kuzey Koreli diktatör Kim Jong-un'u tebrik ettiği için Cumhuriyetçiler tarafından topa tutuluyor.

05 Haziran 2023 07:10 | Güncelleme :05 Haziran 2023 08:17 | Kategori: ABD

Eski ABD Başkanı, Truth Social'da Kuzey Kore'nin kabul haberini paylaşırken ülkenin liderinin ismini yanlış yazarak "Tebrikler Kim Jung Un!" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayları ve eyaletlerin parti liderleri bu paylaşımı derhal kınadı.

Trump'ın eski Birleşmiş Milletler (BM) elçisi ve 2024 seçimlerindeki rakibi Nikki Haley, Twitter'da "Kim Jong Un kendi halkını aç bırakıyor" dedi.

Kuzey Kore'nin Dünya Sağlık Örgütü'nde bir liderlik pozisyonuna sahip olması tam bir saçmalık.

Georgia Valisi Brian Kemp ise şöyle yazdı:

Ülkemizi Joe Biden'dan geri almak, Kuzey Kore'nin katil diktatörünü tebrik etmekle başlamaz.

Cumhuriyetçi Partili eski Maryland Valisi Larry Hogan da Trump'la alay etti:

Barış ve özgürlüğü tehdit eden Kim Jong Un, Amerika'nın düşmanıdır. Trump'ın sanrılara kapılıp aksini düşünmesi, onu Çin için kullanışlı bir aptal ve başkanlığa uygun olmayan biri haline getiriyor.

Trump, bir dönemlik başkanlığı sırasında 39 yaşındaki despotu sık sık överek ve izole edilmiş komünist ülkeyi, yönetimdeyken ziyaret eden ilk ABD lideri olarak Kim Jong-un'la sıcak bir ilişki kurmasıyla biliniyor.

Trump, ABD ve müttefiklerini sık sık nükleer saldırıyla tehdit eden Jong-un'la birbirlerine "aşk mektupları" göndermekle bile övünmüştü.

Başkalarıysa aralarındaki ilişkinin tuhaflığına dikkat çekti.

Oyuncu Mark Hamill, Twitter'da "Katil bir diktatöre hayranlık beslerken adını yanlış yazmak tam da ona göre bir şey" diye belirtti.

Dr. Jong Min Pak, bu hafta DSÖ'nün yönetim kuruluna üç yıllık bir dönem için atanan ilk Kuzey Koreli yetkili oldu.

BM İzleme Örgütü İcra Direktörü Hillel Neuer yaptığı açıklamada, "Bu, dünyanın en korkunç rejimlerinden birinin artık sağlık hizmetlerinin küresel yönetimindeki standartları ve normları belirleyen ve uygulayan bir grubun parçası olduğu anlamına geliyor" dedi.

Bu, kendisini gözden geçirmeye ve reforma büyük ihtiyaç duyan kilit önemdeki bir BM kurumu açısından absürt bir hadise.

Yönetim kuruluna Avustralya, Barbados, Kamerun, Komorlar, Lesotho, Katar, İsviçre, Togo ve Ukrayna da katılıyor.

İnsan haklarını seri halde ihlal eden bazı ülkelerin yakın zamanda uluslararası örgütlerde liderlik görevlerine atanması da kınamayla karşılaştı.

Rusya nisanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin başına geçerken, İran da BM İnsan Hakları Konseyi'nin 2023'teki Sosyal Forumu'nu yönetiyor.

Güney Koreli bir milletvekili bu hafta Jong-un'un obez olduğunu ve şiddetli uykusuzlukla alkol bağımlılığından mustarip olduğunu söylemişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI