radyobir
radyobir

KIRGIZİSTAN GÖLGE HÜKÜMETİ: "Merkezimizde Türkiye'nin olması lazım"

Kırgızistan'da düzeni sağlamak amacıyla geçen hafta kurulan gölge hükümetin yönetimindeki liderler Marat İmankulov ve Tursunbay Bakiroğlu Türki Cumhuriyetlerinin merkezinde de başında da Türkiye'nin olması gerektiğini savunarak, Kırgızistan'da konuşlanan FETÖ'nün temizlenmesi için Türkiye'yle temas halinde olmaya hazır olduklarını kaydetti. Liderler, Kırgızistan'ın siyasi, ekonomik, eğitim krizinin aşılması konusunda "Bir şeyler yapacaksak Türkiye'yle birlikte yapalım. Temel olarak düşüncemiz bu." ifadelerini kullandı.

23 Ocak 2017 15:22 | Kategori: Dünya

Sema SEZEN

Kırgızistan'daki siyasi, ekonomik ve terör krizi çözebilmek amacıyla kurulan gölge hükümetin yönetimindeki üyelerinden Kırgızistan Eski İstihbarat Başkan Yardımcısı, Eski Milli Güvenlik Kurum Baskanı, Ulusal Terörle Mücadele Komitesi Başkan Yardımcısı ve Temiz Kırgızistan Partisi Lideri General Marat İmankulov, Katar ve Malezya Eski Kırgızistan büyükelçisi ve Özgürlük Partisi Lideri Tursunbay Bakiroğlu YeniBirlik'e Kırgızistan'daki gölge hükümetin hedeflerini anlattı. Temiz Kırgızistan Partisi Lideri General Marat İmankulov, "Mantıklı düşünüldüğünde bu terör örgütleri Türkiye'ye nasıl zarar verdiyse, Kırgızistan'a da zarar verecektir. Bir an önce barınmalarına son verilmelidir! FETÖ Türkiye'ye de bize de düşmandır! Bu mücadeleyi Türkiye ile birlikte yapmaya hazırız." diye konuştu. 

-Kırgızistan'da neden gölge hükümet kurma ihtiyacı hissettiniz?

Şu an Kırgızistan çok negatif ve kritik durumda. Bunu düzeltmek için siyasi olarak bir atağa geçmemiz gerekiyordu. Biz muhalif kanat olarak toplumu yenilemeye çalışıyoruz. Çoğumuz askeriz ve düzeni biliyoruz. Toplumda güvenliği tabi duruma getirmeliyiz. Ülkenin temelini sağlamlaştırmamız lazım ki siyasi, ekonomik, kültürel olarak ilerleyebilelim ve bir daha siyasi krizlerle karşılaşmayalım. Ülkemizin siyasi, ekonomik, toplumsal problemlerini çözebilmek adına biz Kırgızistan'daki muhalif partiler bir araya geldik ve 'Gölge Hükümet'i kurduk. Demokratik ve hukuk devleti istiyoruz. Ülkedeki yönetimin temeli hukuka dayalı olmalı. Kızgızistan'ın içinde bulunduğu krizi aşması için bu çok önemli. Devrimden sonra yıllar geçti, hala olumlu bir değişim olmadı. Önceden Kırgızistan'da diktatör ailesi tüm ülkeyi soyuyordu, şimdi 120 aile soyuyor. 120 aile Kırgızistan'ı bölge bölge paylaşıyorlar. 

-Siz şu an Kırgızistan'ı 120 ailenin sömürdüğünü söylüyorsunuz. Türkiye'de de FETÖ örgütlendirdiği iş adamı ve ailelerle Türkiye'yi siyasi, ekonomik olarak sömürüyordu. FETÖ darbe girişiminde bulunabilecek kadar da ileriye gitmişti. Şu anda da Kırgızistan'da konuşlandığı bilinen bir gerçek. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Atasözlerine göre hep kendi hatalarımızdan tecrübe kazanıyoruz. Ancak bunu değiştirmemiz lazım. Biz şu anki durumda sizin yaşadıklarınıza bakarak, kendi ülkemizde bunu tecrübe olarak kullanmamız lazım.

"EKONOMİ GERİYE GİDİYOR"

-Gölge hükümet olarak ne tür çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

Biz verilerle analizi yapmış durumdayız. Her şey ortada.. Kriz var ve bizim kalkınmamıza engel oluyor. Kırgızistan'da devrimden sonraki aynı yönetim devam ediyor. Söz verdiler, vaad ettiler ama o sözler tutulmadı. Biz söylediğimizi yaparız. Yolsuzluklara izin vermeyeceğimiz gibi yolsuzlukları da ortaya çıkaracağız. Her şey şeffaf olacak. Devlet içinde terörü barındıracak tüm öğeleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Şu anki yönetim devrimden önce nasıl yolsuzluk varsa, aynı sisteme geri döndü. İşsizlik arttı, milletimiz fakirleşti. Ekonomi ise ileriye değil, geriye doğru gidiyor. Şu anda Kırgızistan'da sistem profesyonellerce değil, tecrübesiz eş, dost, akraba tarafından yürütülüyor. Dolayısıya  ülkede hiçbir sorun çözülemiyor. Bütün bu yolsuzlukların içinde milletimizle beraber biz kendimizi rehin gibi hissediyoruz. Kimse kanunlara göre hareket etmiyor. Hukuk yok. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Sadece özgürlük içinde adaletli bir şekilde görev yapılmasını istiyoruz. Biz profesyonellere görev vereceğiz. Sistemi profesyoneller yürütsün. 

-Ekonominin kalkınması için nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz? 

Bizim için en önemlisi yatırımcıları korumak olacak. Yatırımcı olmazsa ekonomi kalkınmaz. Biz onların çalışması için uygun şartları yaratalım ki yatırımcılar para kazansın ve bizim toplumumuza faydalı olsunlar. İnanıyorum ki gölge hükümetin çalışmalarıyla güven artacak ve yatırımcılar Kırgızistan'a daha çok gelecek. Hele ki yolsuzluklar temizlendikten sonra biz hiçbir çaba sarfetmeden yatırımlar artacak. Kırgızistan gölge hükümetinin başbakan yardımcısı, Dışişleri Bakanı bu hedeflere ulaşmaya çalışacak. Bize en yakın hükümetler, Türkiye, Rusya, İran ve Çin'le iyi ilişkiler kurmayı ve onlarla çalışmayı düşünüyoruz. 

"GÜLEN'LE İLGİLİ HEPİMİZ HEMFİKİRİZ"

-Terör örgütü FETÖ'nün yanı sıra PKK'nın Kırgızistan'da rahat hareket ettiği söyleniyor. İktidara geçtiğiniz zaman bu duruma sizin bakış açınız nasıl olacak? 

Bunlar bölücü terör örgütleridir. FETÖ VE PKK'yla savaşacağız. Kırgızistan terör örgütlerinin yeri değil. Burada barınamazlar. Bitireceğiz. FETÖ VE PKK'nın yanı sıra terör örgütlerini Kırgızistan'da bitireceğiz. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti ile temasta olacağız. Gülen'le ilgili Türkiye'yle hemfikiriz. FETÖ'cülere bakış açımız aynı. Mantıklı düşünüldüğünde bu terör örgütleri Türkiye'ye nasıl zarar verdiyse, Kırgızistan'a da zarar verecektir. Bir an önce barınmalarına son verilmelidir! FETÖ Türkiye'ye de bize de düşmandır! Bu mücadeleyi Türkiye ile birlikte yapmaya hazırız.

"FETÖ OKULLARI GENÇLERİMİZİ ZEHİRLİYOR"

-Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i terör örgütü FETÖ'nün okulları hakkında uyarmıştı ancak Atambayev de bu okulları kapatmayacağını söylemişti.  Sizce bu doğru bir davranış mı?

Erdoğan'a çok yanlış bir yanıt verdi. FETÖ şu an Kırgızistan'da çok güçlü olabilir. Ama biz FETÖ'yü devirmeye kararlıyız. Aynı zamanda FETÖ'nün okullarının eğitim sisteminin seviyesi devletin okullarına bakarak kalitesi düşük ve çocuklara kendi ideolojilerini aşılamak için eğitim veriyorlar. Gençlerimize çocukluktan itibaren büyüyünceye kadar zehirleyen bir ideolojik eğitim veriliyor. FETÖ'nün ideolojisiyle Kırgızistan ideolojisi farklıdır. Bize ters geliyor, çok yabancı. Biz eğitim sistemini devlete bağlayacağız. FETÖ'nün temelini ortadan kaldıracağız. Bizim vatandaşlarımızın gençlerimizin devlet ideolojisi altında olması gerekiyor. 



Kırgızistan Gölge hükümeti üyeleri, yönetimdeki liderler Marat İmankulov ve Tursunbay Bakiroğlu'nun YeniBirlik'le yaptığı mülakat sırasında orada bulundular. Fotoğraf içinde bulunan isimler ve görevleri ise solsan sağa şöyle; 1) Madmarov Adimajit Devlet Hazinesi Vakıf Başkanı, Yerel İşler Bakanı Gölge Hükümet Üyesi. 2)Moldaliyev Satıbek Batıkent Savaş Gazileri Vakıf Başkanı Gölge Hükümet Savunma Bakanı 3)Tursunbey Bakiroğlu Katar ve Malezya Eski Kırgızistan büyükelçisi ve Özgürlük Partisi Lideri, Gölge Hükümet Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı 4) General Marat İmankulov Kırgızistan Eski İstihbarat Başkan Yardımcısı, Eski Milli Güvenlik Kurum Baskanı, Ulusal Terörle Mücadele Komitesi Başkan Yardımcısı ve Temiz Kırgızistan Partisi Lideri 5) Gölge Hükümet Türkiye Temsilcisi Dilmurat Abdulbakioğlu 6) Atasev RÜstem yÖnetmen, Gölge Hükümet Kültür Bakanı 7) Acımambetok Aktan Vatansever Vakıf Başkanı Gölge Hükümet Turizm ve Spor Bakanı.

"TÜRKİYE İLE İKİ DEVLET, BİR MİLLET OLMAK İSTİYORUZ"

-Türkiye'ye nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?

Biz Türkiye'den dostluk, gönüldaşlık, manevi destek bekliyoruz. Kırgızistan'daki terörü Türkiye ile el birliğiyle temizlemek istiyoruz. Kırgızistan'ın içinde bulunduğu krizi Türkiye'yle beraber aşmak istiyoruz. Biz Türkiye ile iki devlet, bir millet olmak istiyoruz. Biz kardeşiz ve zor durumlarımızı beraber aştıktan sonra kalkındığımızda ülkelerimizin başarılarına beraberce sevinmeyi diliyoruz. 

"TÜRKİYE'NİN BİZİMLE OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Özgürlük Partisi Lideri Tursunbay Bakiroğlu, "ilk öncelik Türkiye'ye verilecek. Türkiye'nin bizimle olması çok önemli. Türk dünyasının, Türki Cumhuriyetlerinin lideri kimdir? Türkiye'dir. Bizim merkezimizde de başımızda da Türkiye'nin olması lazım." diyerek, Kırgızistan'ın Türkiye ile  sürekli diyalog halinde olması gerektiğini belirtti. 

-Kırgızistan'da mevcut olan siyasetçileri nasıl yorumlarsınız?

Biz Kırgızistan'da vatansever güçleri toplamaya çalışıyoruz. Zor bir görevimiz var. Türkiye'de yetişen günebakan (ayçiçeği) çiçeği vardır. Burada iktidara kim gelirse bazı siyasetçiler ona doğru bakar, tıpkı günebakan gibi. Bir bakarsınız ABD'ye bir bakarsınız Rusya'ya bakar. Bize öyle siyasetçiler değil, temiz siyasetçiler gerekiyor. Türk dünyası için düşünen, çalışan siyasetçiler gerekiyor. 

Türkiye Avrupa Birliğine girmeye çalışıyor ama Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı yok ki... Türkiye bize lazım, biz Türkiye'ye lazımız. Türkiye'de İznik'te XIV'üncü yüzyıl dönemine ait Kırgızlar Türbesi vardır. Kırgızlar Osmanlı'yla beraber Bizans'a karşı savaşırken şehit düşmüş, arkasından da bu türbe yapılmıştır. Eski devirlerde atalarımız birbirinin yanındaydı. Birbirlerine yardım için koşuyorlardı. Coğrafyalarımız geçmişte ayrılmış ama bağlantıyı hiç koparmamışlar. Askeri, siyasi dostluğumuz sürüyordu. Türkiye zor durumdayken atalarımız kalpleriyle beraber canlarını da alıp Türkiye'ye kardeşlerimizle omuz omuza savaşmak için götürmüş. Allah'a şükür ki şu an diğer ülkeler Türkiye'nin etrafında toplanıyor. Türkiye'nin askeri yardıma ihtiyacı yok. Bizim birbirimize iman desteği lazım.

"YATIRIM ÖNCELİĞİ TÜRKİYE'YE VERİLECEK"

- Aslında Türk iş adamları Türki cumhuriyetlerle çok iş yapıyor. Kırgızistan'da da yapılıyor diye biliyorum?

Biz ilk yatırımcıları Türkiye'den bekliyoruz. Bir şeyler yapacaksak Türkiye'yle birlikte yapalım. Temel olarak düşüncemiz bu. Tabii ki ilk öncelik Türkiye'ye verilecek. Türkiye'nin bizimle olması çok önemli. Türk dünyasının, Türki Cumhuriyetlerinin lideri kimdir? Türkiye'dir. Bizim merkezimizde de başımızda da Türkiye'nin olması lazım. İran'a, Rusya'ya, Çin'e bakarsak, Türk kökenli nüfus fazlaca mevcuttur. Bizim şu an onlara yardım edecek şartlarımız yok. Türkiye yardım etse, biz de Türkiye'yle birlikte yardım edeceğiz. Biz çok seviniyoruz Rusya ile Türkiye'nin ilişkilerinin iyi olduğu için. İki ülkenin arası kötü olsaydı, biz zorluk çekecektik. Bizim kalkınmamız için Türkiye'yle, Rusya'yla ve Türki Cumhuriyetleriyle aramızın iyi olması lazım. Bizim Türk Birliğimiz olmalı. Orta Asya'da 5 devlet bağımsız sayılıyor. Diğer Türkleri unutmayalım, 250 milyon Türk kökenli insan var. 

"TÜRK YATIRIMCILARIN CAN VE AL GÜVENLİĞİNE BİZ GARANTİ OLACAĞIZ"

Bizim hedefimiz iktidardır ve biz bunu başaracağız. Sözlerimizin arkasında duracağız. İktidarımızda dürüst siyasetçiler olacak. Şu an bizim toplumumuzda sorumluluk yok. Herkes kendi kafasına göre yaşıyor. Buradaki Türk yatırımcılar kaçıyor. Kırgızistan'da Türk yatırımcılara vaadler verildi, onlar beklediler ve tutulmadığı için gittiler. Yatırımcılar için ne can güvenli var ne mal güvenliği... Örneğin Türk yatırımcılar burada Pınar Otel'i inşa etti. Buradaki üçkağıtçılar oteli gaspettiler, o oteli ellerinden aldılar. Halbuki Türkiye buraya açık olarak geliyor. Bizim gölge hükümetimiz iktidara geçtiğinde asla böyle yolsuzluklara izin vermeyecek. Başka bir amacımız yok; Gölge hükümetin üyeleri olarak biz temiz siyasetçileriz ve yolsuzluklardan, FETÖ'den arınmış tertemiz bir Kırgızistan istiyoruz. İnşaallah Kırgızistan'da iktidara geldiğimizde sizin yatırımcılarınıza, yatırımlarınıza, can ve mal güvenliğinize biz garanti vereceğiz. Şu an Kırgızistan'ın mevcut yönetiminde hiçbir sorumluluk yok. 

Komşularımızdan düşmanımız yok. Ancak başta Türk milletlerinin birbirinden haberdar olması gerekiyor. 

Türkiye ve Kırgızistan'ın birbirine yardım etmesi çok farklı. Türkiye'nin özelliği var. Sadece Kırgızistan'da yapılmak değil tüm Türki Cumhuriyetleri toplanıp yeniden yapılanmamız lazım. Birimizin yardıma ihtiyacı olduğunda hepimizin hazır olması gerekiyor. 

-Halk nasıl bakıyor?

Yönetim Kırgızistan milletini 25 yıldır zor durumda bıraktı. Millet artık siyasetçilere doğal olarak inanmıyor, güvenmiyor. Kırgızistan nüfusu fakirliğin alt çizgisinin altında. Kırgızistan nüfusunun çok yüksek bir bölümü; 6 milyon'un 2 milyonu gurbette. Bunun milli güvenlik açısından da çok tehlikesi var. Onları tekrar kazanmalıyız ve kazanacağız. Önce milletimizin çıkarını düşüneceğiz.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI