radyobir
radyobir

Kırgızistan-Tacikistan çatışmalarında ölü sayısı 46'ya çıktı

Kırgızistan-Tacikistan milli muhafız birlikleri arasında 16 Eylül'de çıkan çatışmada Kırgızistan tarafında hayatını kaybedenlerin sayısının 46'ya çıktığı açıklandı. Tacikistan 25 sivilin öldüğünü duyurdu.

19 Eylül 2022 08:09 | Kategori: Asya Pasifik

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 18 Eylül'de yerel saatle 17.00 itibarıyla sağlık kurumlarına 22 kişinin cesedinin getirilmesiyle ölü sayısının 46'ya çıktığı belirtildi.
Öte yandan Tacikistan Dışişleri Bakanlığı 25 sivilin öldüğünü duyurdu.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki Batken bölgesinde hastanelere 24 cesedin getirildiği belirtildi. - Sputnik Türkiye, 1920, 17.09.2022

İki ülkenin 16 Eylül saat 16.00 itibarıyla ateşkes ilan etmesinin ardından Kırgızistan tarafında aralarında askerilerin de bulunduğu 24 kişinin cansız bedeninin ülkenin güneyindeki Batken bölgesinde hastanelere getirildiği belirtilmişti.

Kırgız-Tacik sınırında, 16 Eylül'de sabah saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan silahlı çatışma 10 saat sürmüştü.

Putin, Kırgızistan ve Tacikistan liderleri ile sınırdaki durumu görüştü

Bu arada Kremlin basın dairesinden yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Açıklamada, "Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile yaptığı telefon görüşmelerinde Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki durum ele alındı” ifadelerine yer verildi.

‘Rusya istikrarın sağlanması adına yardım etmeye hazır’

Putin’in, Rusya’nın iki ülkenin sınır bölgesinin istikrara kavuşmasına yardım etmeye hazır olduğunu teyit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Vladimir Putin, Rusya'nın Kırgızistan-Tacikistan sınır bölgesinde istikrarı sağlamak için gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu yineledi” denildi.

Kırgızistan ve Tacikistan'a gerginliğin tırmanmasını önleme çağrısı

Putin’in her iki ülkeye sınır bölgesinde gerginliğin tırmanmasını önleme çağrısında bulunduğu ifade edilen açıklamada, "Vladimir Putin, tarafları gerginliğin daha fazla tırmanmasını önlemeye ve durumu yalnızca barışçıl, siyasi ve diplomatik yollarla mümkün olan en kısa sürede çözmek için önlemler almaya çağırdı” vurgusu yapıldı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI