radyobir
radyobir

Kızılderililerin Facebook'la başı dertte...

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un güvenlik gerekçesiyle uyguladığı 'gerçek isim politikası' ABD'deki yerlilerin hesaplarına 'incir ağacı dikti.'

12 Şubat 2015 12:21 | Kategori: Dünya

Lone Hill (Yalnız Tepe) ve Brown Eyes (Kahverengi Göz) gibi kendine özgü isimlere sahip olan yerliler, Facebook'u, bunların gerçek isimleri olduğuna inandıramadığı için hesapları sürekli olarak donduruluyor. Colorlines sitesine göre, söz konusu hesaplara erişim sık sık engelleniyor, yeniden giriş yapabilmek içinse isim doğrulaması isteniyor. Nitekim Facebook'un ‘Yardım' kısmında kullanıcıları gerçek hayatta kullandıkları isimleriyle siteye kaydolmaları talep ediliyor.

DANA 'YALNIZ TEPE'

Dana Lone Hill (Dana Yalnız Tepe) de bu politikanın kurbanlarından. Facebook'tan "Kullanıcı adınızın, gerçek adınız olmadığı anlaşılıyor" yazılı bir mesaj alan Dana'dan kimliğini kanıtlaması istendi. Bunun üzerine kimliğini kanıt gösteren Dana'nın hesabı ‘gerekli incelemeler' sonucu açıldı. Bir keresinde de Dana'nın adı ‘Lance Brown'a çevrilmiş, Dana da bu durum değiştirilmezse dava açmakla tehdit etmişti.

'SOYADLARINIZDAN BİRİNİ ATIN'

Facebook'un diğer yerlilere sunduğu ‘çözüm önerileri' arasında isimleri Latin alfabesine göre yazmak, iki soyadını birleştirmek ya da soyadlardan birini tamamen atmak vardı. 2009'da uygulanmaya başlanan bu politikadan muzdarip olan yerliler, isimlerini kullanmalarına izin verilmesi için 10 binden fazla imza toplamıştı.

FACEBOOK ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Bu arada benzer tepkiler, sahne isimleriyle hesap açmalarına izin verilmeyen drag queen'lerden de gelmişti. Facebook yetkililerinden Chris Cox da tüm drag queen, trans ve LGBT bireylerden özür dilemişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI